Irak'ta Devam Eden Protestolar Sebebiyle Sosyal Medya Kapatıldı

Irak’ta devam eden hükümet karşıtı protestolar sebebiyle başta Facebook olmak üzere pek çok online paylaşım sitesi kapatıldı.

İran’ın, Irak’ın birikmiş borçları sebebiyle Irak’a elektrik vermeyi durdurması üzerine bir hafta önce Irak’ın güneyindeki Basra kentinde başlayan ve tüm güney kentlerine yayılan gösteriler nedeniyle, Irak’ta başta Facebook olmak üzere sosyal paylaşım siteleri yasaklandı. Vatandaşların jeneratörler sayesinde elde ettikleri enerji ile internet üzerinden bazı paylaşımları dolaşıma sokarak gösterilere katılım çağrısında bulunmasının sakıncalı görülmesinin üzerine, sosyal medya mecralarına ulaşım durduruldu.

Kuveyt, Irak’taki vatandaşlarını uyardı

Bu arada, Irak sınırında dünden beri güvenlik önlemlerini artıran Kuveyt, Irak’taki vatandaşlarını uyardı. Necef havalimanının göstericiler tarafından kontrol edilmesinden sonra uçak seferlerini askıya alan Kuveyt, vatandaşlarından kalabalık yerlerden uzaklaşmaları ve dikkat etmeleri uyarısında bulundu.

“Protestocuların istekleri yerine getirilmeli”

Öte yandan, Irak seçimlerinin galibi Muketda el-Sadr göstericilerin meşru isteklerinin yerine getirilmesi gerektiğini vurguladı. Bugün bir araya gelen Hikmet Grubu Lideri Ammar Hekim ile Fetih İttifakı Başkanı Hadi Amiri, hükümete göstericilerin isteklerini derhal yerine getirmesi konusunda çağırdılar. Irak’ın güneyindeki Şiilerin çoğunlukta olduğu gösterilerin yayılmasının ardından Başbakan Haydar İbadi ülke genelinde güvenlik güçlerini olağanüstü hal alarmına soktu. Irak Hükümeti Sözcüsü Saad el-Hadisi ise göstericiler arasına provokatörlerin sızdığına dair bilgileri bulunduğunu açıkladı.

Gösterilerin başkent Bağdat’a sıçramasından endişe duyulmasından dolayı Bağdat’ta güvenlik güçlerinin sıkı güvenlik önlemleri aldığı öğrenildi.
Kaynak: İHA