Eski Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel'den Trump'a Tepki

Sigmar Gabriel: 'Trump, Kuzey Kore diktatörüne varlık garantisi veriyor, aynı zamanda Almanya’daki rejimi değiştirmek istiyor'.

Eski Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, ABD Başkanı Donald Trump’ın Almanya’daki rejimi değiştirmek istediğini savundu.

Almanya’da hükümet ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) Federal Meclis Üyesi Gabriel, Spiegel dergisine verdiği röportajda, Trump'a karşı sert bir politika izlenmesi gerektiğini söyledi.

"Trump, Kuzey Kore diktatörüne varlık garantisi veriyor, aynı zamanda Almanya’daki rejimi değiştirmek istiyor." diyen Gabriel, buna göz yumulmaması gerektiğini dile getirdi.

Trump’ın sadece gücü tanıdığını ifade eden Gabriel, "O vakit bizim, güçlü olduğumuzu göstermemiz lazım. Bizden ABD’nin askeri harcamaları için milyarları geri istediğinde, bizim de ondan, örneğin Irak’ta olduğu gibi, ABD’nin başarısız askeri müdahalelerinden ortaya çıkan sığınmacılar için harcadığımız milyarları geri istememiz lazım." diye konuştu.

Aynı zamanda Almanya’nın doğrudan ABD’ye yatırım yapması ve oradaki valilerle, senatörlerle ve genç akademisyenlerle bağlantılar kurmasını isteyen Gabriel, "Çünkü Amerika değişiyor. Birkaç yıl içinde ABD vatandaşlarının çoğunluğunu Avrupa kökenliler değil, Asya, Latin Amerika ve Afrika kökenliler oluşturacak. 70 yıldan beri bildiğimiz Amerika’dan farklı olacak. Trump'ın Amerika'sından da farklı. Bu bizim için büyük bir fırsat." ifadelerini kullandı.

Almanya'yı bir süreden beri NATO ile ilgili savunma harcamalarını artırmadığı gerekçesiyle eleştiren ABD Başkanı Donald Trump, Brüksel'de gerçekleştirilen NATO Zirvesi'nde, Almanya'nın Rusya ile petrol ve doğalgaz anlaşmaları yapmasını "çok uygunsuz" olarak niteleyerek, "Almanya enerji için Rusya'ya yüksek düzeyde ödemeler yapıyor. Bu nedenle Almanya, Rusya'nın esiri." açıklaması yapmıştı.
Kaynak: AA