AFAD Çanakkale İl Müdürü Yılmaz Açıklaması

'Bölgemizde yaşadığımız deprem bize bir takım dersler ve ciddi tecrübeler kazandırdı. Risklerimizi daha iyi görme ve analiz etme fırsatı bulduk. Ayvacık Depremi ile Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı kapsamında deprem riskini azaltmada ve depremlerle baş edebilmede hazırlıklı ve dirençli bir toplum yaratabilmek hedefiyle yola çıktık. Çanakkale genelinde eğitim faaliyetlerine daha fazla yoğunlaştık' 'Çanakkale ve ilçelerinde toplam 37 bin 546 kişiye ulaştık. 2018 yılı içinde 16 bin 826 sivil toplum kuruluşu, kamu ve özel sektör kuruluşu çalışanımızla öğrencimiz uzman eğitmenlerimizden temel afet bilinci, ilk 72 saat, temel yangın bilgisi ve acil durumlarda bina tahliyesi eğitimleri aldı'

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Çanakkale İl Müdürü Levent Yılmaz, "Bölgemizde yaşadığımız deprem bize bir takım dersler ve ciddi tecrübeler kazandırdı. Risklerimizi daha iyi görme ve analiz etme fırsatı bulduk. Ayvacık Depremi ile Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı kapsamında deprem riskini azaltmada ve depremlerle baş edebilmede hazırlıklı ve dirençli bir toplum yaratabilmek hedefiyle yola çıktık. Çanakkale genelinde eğitim faaliyetlerine daha fazla yoğunlaştık." dedi.

Yılmaz, İl Müdürlüğünde düzenlediği basın toplantısında yaptığı konuşmada, depremin vazgeçilmez bir doğal afet olduğunu ancak alınabilecek önlemlerle zararın en aza indirebileceğini belirtti.

AFAD olarak,öğretmenlerden çocuklara, ustalardan kalfalara, kamu kurumlarındanözel sektöre, sivil toplum kuruluşlarına, il, ilçe, belde ve köylerde yaşayantüm vatandaşlara ulaşarak sadece depremler hakkında değildiğer afetlere karşı farkında olmalarını amaçlayan eğitimler,konferanslar, toplantılar ve projeler yürüttüğünü dilegetiren Yılmaz, "Bölgemizde yaşadığımız deprem bize birtakım dersler ve ciddi tecrübeler kazandırdı. Risklerimizi dahaiyi görme ve analiz etme fırsatı bulduk. Ayvacık Depremi ileUlusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı kapsamındadeprem riskini azaltmada ve depremlerle baş edebilmede hazırlıklıve dirençli bir toplum yaratabilme hedefiyle yola çıktık.Çanakkale genelinde eğitim faaliyetlerine daha fazla yoğunlaştık.Çanakkale ve ilçelerinde toplam 37 bin 546 kişiye ulaştık. 2018yılı içinde 16 bin 826 sivil toplum kuruluşu, kamu ve özel sektör kuruluşuçalışanımızla öğrencimiz uzman eğitmenlerimizden temel afetbilinci, ilk 72 saat, temel yangın bilgisi ve acil durumlarda binatahliyesi eğitimleri aldı. Bilindiği üzere afetlere karşımücadelenin en önemli basamağı bilinçli bir topluma sahipolmaktır. Çanakkale'de yaşayan halkımızın başta depremlerolmak üzere diğer tüm afetler hakkında bilinçli ve acildurumlara karşı hazırlıklı olmaları öncelikli hedefimizdir.Afet sonrası can ve mal kaybını en aza indirmek içinvatandaşlarımızda afet bilincini ve farkındalığını yaratmakadına yürüttüğümüz eğitim çalışmalarımıza aralıksızdevam ediyoruz." diye konuştu.

Levent Yılmaz, kırsal kesimdeki vatandaşların afetler konusunda bilinçli olmaları için KöyEğitimi Projesi ve Köy Afet Gönüllüleri Projesi hazırladıklarını ifade etti.

Proje kapsamında Çan, Eceabat, Biga, Bayramiç ve Ayvacık ilçelerine bağlı 24 köyde yaşayanvatandaşlara afet bilinci eğitimi verdiklerini aktaran Yılmaz, şunları kaydetti:

"Köy AfetGönüllüleri Projesi kapsamındaysa nüfus yoğunluğunu vemerkeze uzaklığı göz önüne alarak ilimiz genelinde bazıköyler belirledik ve bu köylere deprem ve sel gibi doğal afetlerdekullanılmak üzere içlerinde hafif arama kurtarma malzemeleribulunan acil durum konteynerleri yerleştirdik. Belirlediğimiz buköylerde muhtarlıklarımızla koordineli olarak köy afetgönüllüleri oluşturarak temel afet bilinci ve hafif aramakurtarma eğitimleri vermeye başladık. Düzenlediğimiz eğitimlersadece köy afet gönüllülerimiz için değil, köyde yaşayan veisteyen herkes eğitimlerimize katılabiliyor. Verdiğimiz eğitimleresnasında köy halkına afet ve acil durumlarla ilgili broşürlerve kitapçıklar dağıtıyoruz. Bu projemiz doğrultusunda Bayramiç,Ezine, Yenice, Biga, Çan, Ayvacık, Lapseki, Gelibolu ve Eceabatilçelerine bağlı köylerimizde afet eğitimlerimize devamediyoruz. Son olarak Bayramiç'e bağlı Evciler ve Çırpılar'daköy afet gönüllüsü eğitimlerimizi tamamladık. Müdürlüğümüzcehazırlanan afetler öncesi, afetler sırası ve afetler sonrasında yapılması gerekenler ve doğru davranış tekniklerininaçıklandığı kitapçık ve broşürleri eğitimlerimize katılanvatandaşlarımızla paylaşarak, kitapçık ve broşürlerdekibilgiler hakkında vatandaşlarımıza evlerindeki uygulamalardetaylı olarak anlatıldı. Proje kapsamında konteynerlerin içindebulunan arama kurtarma ekipmanlarının acil durumlardavatandaşlarımız tarafından nasıl kullanılacağını uygulamalıolarak gösterdik. Köy afet gönüllüsü eğitimlerinintamamlanmasının ardından diğer köylerimizde yaşayanvatandaşlarımıza da verilecek eğitimlerin planlamasını yaptık.Görsel anlamda fayda sağlayacağını düşündüğümüzmateryaller hazırladık. AFAD olarak 2023 yılına kadar Çanakkalegenelinde yaşayan tüm vatandaşlarımızın afet ve acil durumlarhakkında bilinçlenmelerini sağlamayı hedefliyoruz."
Kaynak: AA