'Domates Üreticileri Altın Yılını Yaşıyor'

Denizli'nin Çal ilçesinde üzüme alternatif olarak başlatılan örtü altı sebze yetiştiriciliği kapsamında üretilen domatesler, Rusya ve Arap ülkelerine ihraç ediliyor Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan: 'Bu yıl fiyatlar da çok güzel, ihracatın iyi olmasından dolayı domates üreticileri altın yılını yaşıyor, inşallah bundan sonra da devam eder'.

Denizli'nin Çal ilçesinde üzüme alternatif olarak başlatılan örtü altı sebze yetiştiriciliği kapsamında üretilen domateslere Rusya ve Arap ülkelerinden büyük talep olduğu bildirildi.

Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 5 Nisan 2015'te meydana gelen aşırı don olayları nedeniyle 220 bin dönümlük bağları ile ünlü Çal ilçesinde çok büyük bir felaket yaşandığını, bunun üzerine üzüme alternatif bir ürün bulunması gerektiğine karar verdiklerini belirtti.

Yaptıkları araştırma sonucu yayla seracılığını başlattıklarını hatırlatan Akcan, "Özellikle ilk yıl 20 aile ile başladığımız bu yolculuğa geçen yıl biraz daha üzerine kattık. Bu yıla geldiğimizde 200 dönüm civarında bir seramız var. Ama baktığımızda bu yıl fiyatların çok iyi olması ve üretimin artması nedeniyle, ayrıca bu yıl insanların yine meydana gelen dolu ve yağışlar nedeniyle, hastalıklar nedeniyle seracılığa yöneldiğini görüyoruz. İnşallah önümüzdeki yıllarda çok daha büyük sera alanlarına kavuşacak Çal'ımız." dedi.

İlçenin 800-850 rakım arasında klimasal bir iklime sahip olduğunu dile getiren Akcan, şunları söyledi:

"Ayrıca hastalık oranlarının çok düşük olduğu bir bölge. Yayla havasının olması nedeniyle domateslerdeki kalite oranı çok yüksek. Bundan dolayı da bütün alıcılar tarafından tercih edilmekte. Firmalara baktığımızda bin metrekare seraya dahi gelip küçük alanlardan ürün almak istiyorlar. Çünkü hakikaten çok kaliteli mallarımız var. Buradaki üretimin tamamı, 'İyi tarım uygulaması' çerçevesinde yapılıyor. İlaç kalıntısının olmadığı, arılar kullanılarak sağlıklı bir üretim gerçekleştiriliyor. Tabii ki diğer yerlere baktığımız zaman kalite daha yüksek burada."

Üretimin büyük çoğunluğunun ihracata gittiğinin altını çizen Akcan, "Geçen yıl çiftçilerimiz bayağı bir sıkıntı çektiler, özellikle Rusya'nın ve Arap ülkelerinin Katar krizinden dolayı kapalı olması nedeniyle. Hatta zaman zaman bize de 'bu işe neden bulaştırdın' diye serzenişte bulunanlar oldu. Ama baktığımızda bugün geldiğimiz noktada hakikaten herkes 'Allah razı olsun' diyor, iyi bir verim yaşanıyor bu yıl. Genelde Rusya ve Arap ülkelerine gidiyor. Bu yıl fiyatlar da çok güzel, ihracatın iyi olmasından dolayı domates üreticileri altın yılını yaşıyor, inşallah bundan sonra da devam eder." diye konuştu.

- Üretici memnun

Örtü altı sebze yetiştiriciliği yapan Hatice Devecida ürünlerinden ve fiyatından memnun olduğunu belirterek, "Allah bereket versin, fiyatlar iyi. Başkanımız bizi teşvik etti, geçen yıl fazla para kazanamadık ama bu yıl domates altın gibi oldu." dedi.

Neslihan Arslan da daha önce ev kadını olduğunu ve kendisine ait hiçbir geliri olmadığını dile getirerek, "Başkanımızın sayesine meslek edindik. Artık bir işim var. Üretiyorum ve para kazanıyorum. Bu yıl domates ihracatında Çal domatesine talep artınca fiyatlar katlandı. Yüzümüz gülüyor." ifadelerini kulandı.
Kaynak: AA