Srebrenitsa Kurbanları Kartal'da Anıldı

Kartal'daki Boşnak Soykırımı Anıtı önünde anma töreni gerçekleştirdi.

25 Boşnak sivil toplum örgütü, Srebrenitsa’daki Boşnak Soykırımı’nın 23. yıl dönümü nedeniyle Boşnak Soykırımı Anıtı önünde anma töreni gerçekleştirdi.

Bosna Sancak Akademik ve Tarih Vakfı’nın Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Elmas Orak, Srebrenitsa’nın asla unutulmamasını, dünya barışının egemen olması için de hiçbir yerde tekrarlanmamasının önemine değindi.

Bölgede güven ve barışın yeniden tesisi için Sırbistan’ın soykırım suçu dahil tüm savaş suçlarının, kendi halkı adına işlendiğini kabul etmesi gerektiğini vurgulayan Orak, "Sırp savaş suçluları, sembolik birkaç istisna dışında henüz cezalandırılmamıştır. Savaş suçlusu olan Sırbistan ve Karadağ devletleri ile bu suçları bireysel olarak işleyen caniler, adalet önünde mahkum oluncaya kadar dünyanın vicdan sahibi tüm insanları bıkmadan, usanmadan mücadelelerini sürdürmelidirler." diye konuştu.

Soykırımla yerlerinden edilen Boşnakların ata topraklarına dönüşünü teminat altına alan Dayton Barış Anlaşması’nın ilgili maddelerinin tavizsiz uygulanması gerektiğini vurgulayan Orak, sözlerini, "Srebrenitsa’daki Boşnak Soykırımı’na dair gerçek, artık unutulmayacak, unutturulmayacak ve yalanlarla yok edilemeyecek bir güce erişmiştir. Bu insanlık suçunu unutmayacağız, unutturmayacağız, çocuklarımıza ve gelecek kuşaklara anlatmaya devam edeceğiz." diye tamamladı.
Kaynak: AA