'İran'la Ticaretin Gelişmesi İçin İhtiyaç Analizi Çıkarılmalı'

ETSO Meclis Başkanı Saim Özakalın: 'Türk firmalarının İran'da, İran'daki firmaların da Türkiye'de, özellikle de Erzurum'da yatırım yapmasını sağlamanın ilk şartı gerçek bir ihtiyaç analizi yapmak. Böylelikle işbirliklerimizi ve yatırımlarımızı doğru ve objektif kriterlere göre yapmış oluruz'

Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Meclis Başkanı Saim Özakalın, Türkiye ile İran arasında ticari ilişkilerin gelişmesi ve karşılıklı yatarımlar için öncelikle gerçek bir ihtiyaç analizine ihtiyaç olduğunu bildirdi.

ETSO'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, İran'ın Batı Azerbaycan Eyaletinde bulunan Maku Serbest Bölgesi'nin Yatırım Müdürlüğü yetkilisi Seceat Necefalizade, ETSO Meclis Başkanı Özakalın'ı makamında ziyaret etti.

Ziyarette, Necefalizade Maku Serbest Bölgesi'nin Türk yatırımcılara sağladığı imkanları anlattı.

ETSO Meclis Başkanı Özakalın da ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade ederek, tek taraflı ticaretin bir anlam taşımayacağını ve iki ülke tacirlerinin de kazanacağı, iş adamlarının ülke pazarlarına rahat ulaşabileceği düzenlemelerin hayata geçirilmesinin çok önemli olduğunu dile getirdi.

Türk firmalarının İran'daki bankacılık sisteminde yaşadığı zorluklar, bürokrasi ve gümrüklerdeki bir takım uygulamaların iki ülke ticaretinin gelişmesinin önündeki büyük engeller olduğunu aktaran Özakalın, şunları kaydetti:

"Maalesef bu sıkıntılar çözülmeden yapılan işbirliği anlaşmaları hem sözde kalıyor hem de sürdürülebilir olmuyor ancak iki ülke arasındaki ticaretin güçlendirilmesi ve ticaret hacminin artırılması yönündeki iyi niyetli girişimleri bizler de her zaman destekledik, bundan sonra da desteklemeye devam edeceğiz. Türk firmalarının İran'da, İran'daki firmaların da Türkiye'de, özellikle de Erzurum'da yatırım yapmasını sağlamanın ilk şartı gerçek bir ihtiyaç analizi yapmak. Böylelikle işbirliklerimizi ve yatırımlarımızı doğru ve objektif kriterlere göre yapmış oluruz."

Açıklamada, Necefalizade'nin ETSO'nun ardından Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nı (KUDAKA) da ziyaret ettiği belirtildi.

Kaynak: AA