İran'daki Yağışlarda Yüzde 73'E Varan Azalma

Su krizinin birçok kentte protesto gösterilerine sahne olduğu İran'da yağışların 5 eyalette yüzde 50'den fazla azaldığı, Sistan ve Beluçistan eyaletinde ise yağış miktarında yüzde 73 düşüş yaşandığı bildirildi.

İran'da yağışların 5 eyalette yüzde 50'den fazla azaldığı ve ülkenin güneydoğusundaki Sistan ve Beluçistan eyaletinde ise yağış miktarının yüzde 73 düştüğü belirtildi.

İran Su Kaynakları Yönetim Şirketi Genel Müdürü Muhammed Hac Resuliha düzenlediği basın toplantısında, son 9 aylık yağış verilerine ilişkin bilgiler verdi.

Resuliha, son 9 aylık verilere bakıldığında, ülkede 19 eyalette yağışların yüzde 10'dan fazla azaldığını belirterek, "Bu eyaletlerin 5'inde yağışların yüzde 50'den fazla azalması ciddi su krizine neden oluyor." dedi.

Ülkedeki 7 eyaletin fazla yağış aldığını ancak 23 eyalette yağışların azaldığının gözlendiğini aktaran Resuliha, Tahran, Loristan ve Gülistan eyaletlerinde yağışlarda yüzde 10'luk azalma yaşandığını belirtti.

Resuliha, 5 eyalette ise yağışların yüzde 50'den fazla azaldığını ve bu bölgelerde durumun kriz haline dönüştüğünü belirterek, yağışların Sistan ve Beluçistan eyaletinde yüzde 73 azaldığını kaydetti.

İranlı yetkili, Huzistan, Çehrmahal Bahtiyari, Kohgiluye ve Buyer Ahmed ile Horasan-ı Rezevi eyaletlerinde ise yağış miktarının yüzde 30 ila 50 arasında düştüğünü aktardı.

İran'da yağışların ve su kaynaklarının azalmasıyla ortaya çıkan kuraklık, ülkede su krizine yol açıyor. Musluklardan da tuzlu su akması nedeniyle halk, tankerlerden su satın almak zorunda kalıyor.

İran'ın güneybatısındaki Huzistan eyaletine bağlı Hürremşehr ve Abadan kentlerinde halk, su sorununu protesto etmek için gösteriler düzenlemişti.

Kaynak: AA