Çinli İnsan Hakları Savunucusuna Hapis Cezası

Çin'de yıllardır insan hakları alanında mücadele eden ve defalarca hapis cezası alan Çin Yongmin bir kez daha hapse mahkum edildi.

Hubei eyaletindeki Vuhan mahkemesi, 64 yaşındaki Çin'i "devlet iktidarını yıkmaya teşebbüs" suçundan 13 yıl hapis cezasına mahkum etti.

Çin Yongmin'in yurt dışında internet üzerinden yazdığı bazı yazılar suçlamaya gerekçe gösterildi.

Vuhan Çelik Fabrikasında işçi olarak çalışırken 1970'lerin sonunda başladığı aktivist hayatı boyunca 39 kez yargılanan ve 22 yıl hapis yatan Çin, en son 2015 yılına gözaltına alınmış ve bu yıl mayıs ayında hakim karşısına çıkarılmıştı.

Çin Halk Cumhuriyeti'nin temel insan haklarının korunduğu, ifade, yayın, örgütlenme ve siyasi parti kurma haklarının tanındığı bir ülke olması gerektiğini savunan Çin, 1998 yılında Çin Demokrat Partisinin kurulması için resmi başvuruda bulunduğu için yargılanmıştı.

Çin hakkındaki karar, geçen yıl hayatını kaybeden Nobel Barış Ödülü sahibi insan hakları savunucusu Liu Şiaobo'nun eşi şair Liu Şia'nın ev hapsinin sona erdirilmesinin ardından geldi.

Liu'nun Çin Başbakanı Li Kıçiang'ın Almanya'ya yaptığı resmi ziyaretin ardından serbest bırakılmıştı. Liu, eşinin 2010 yılında Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmesinin ardından hakkında herhangi bir suçlama olmadığı halde ev hapsine alınmıştı.

Kaynak: AA