Bank Asya Yöneticilerinin FETÖ Davası

FETÖ'ye müzahir olan ve TMSF'ye devredildikten sonra iflasına karar verilen Bank Asya'nın eski genel müdür ve yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 10'u tutuklu 33 sanığın yargılanmasına devam ediliyor Duruşmada, sanıkların savunmaları alınıyor.

Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) müzahir olan ve TMSF'ye devredildikten sonra iflasına karar verilen Bank Asya'nın eski genel müdür ve yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 10'u tutuklu 33 sanığın, ''silahlı terör örgütü kurmak'' ve ''silahlı terör örgütüne üye olmak'' suçlarından yargılanmasına devam ediliyor.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, 10'u tutuklu 23 sanık ve avukatları katıldı.

Duruşmada savunma yapan sanıklar üzerilerine atılı suçlamaları reddederek, tahliyelerini istedi.

Sanık avukatları da müvekkillerinin örgüte üye ve yönetici olmadığını, Bank Asya'da örgüt amacıyla hareket etmediklerini öne sürdü.

Duruşma sanıkların savunmalarıyla devam ediyor.

- İddianameden

İddianamede, bankanın 2011-2013 tarihleri arasında genel müdürlüğünü yapan Abdullah Çelik ve eski genel müdür yardımcısı Hakan Fatih Büyükadalı'nın ''silahlı terör örgütü yöneticisi olmak'' suçundan ayrı ayrı 15 yıldan 22,5 yıla kadar, bankada farklı birimlerde yöneticilik yapan 31 sanığın da "silahlı terör örgütüne üye olmak'' suçundan hapis cezalarına çarptırılmaları talep ediliyor.

FETÖ/PDY tarafından örgütlü olarak suç gelirinin elde edilmesi, bankacılık sistemine sokulması ve aklanması ile FETÖ/PDY'ye finansman sağlanmasında Asya Katılım Bankası AŞ'nin örgütün mali yönetiminin merkezi olduğu vurgulanan iddianamede, bankanın resmiyette kurucu ve yöneticileri başkanları olsa da eldeki bilgiler ve kurumsal mali raporlar bankanın FETÖ/PDY elebaşısı Fetullah Gülen'in talimatıyla kurulduğu, Gülen'in liderliğinde ve örgütünce özellikle 2011 yılı ve sonrasında yönetildiği sonucunun ortaya çıktığı belirtiliyor.

İddianamede, ''Örgütün bankayı kurmasındaki ve yönetmesindeki amacının, örgütün elde ettiği suç gelirlerinin aklanmasında, muhafazasında ve koordinesinde kurumsal bir yapı içerisinde yönetmek olduğu anlaşılmaktadır.'' değerlendirmesi yapılıyor.

Kaynak: AA