TİKA'dan Kenya'ya Eğitim Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Kenya'nın başkenti Nairobi'deki bir lisenin kütüphanesini yeniledi.

TİKA'dan yapılan yazılı açıklamaya göre kurum, Nairobi Lisesi'nin kütüphanesini "Eğitimde Fırsat Eşitsizliklerinin Azaltılması Programı" kapsamında TİKA'nın katkılarıyla yeniden düzenledi.

Kenya genelinde onlarca kütüphane kurulumunu yapan ve işletmesini yürüten Bilgi Gençliği Güçlendiriyor Vakfı iş birliğinde gerçekleştirilen projeyle Türk edebiyatı ve tarihi, mimarlık, İslami Bilimler gibi birçok alanda 2 bin 500 adet yeni kitap kütüphaneye teslim edildi.

Öte yandan TİKA, öğrencilerin rahatlıkla kitap okuyacakları bir ortam oluşturmak amacıyla yenilenen kütüphaneye mobilya temin etti.

Temin törenine Türkiye'nin Nairobi Büyükelçisi Ahmet Cemil Miroğlu, Nairobi Eyalet Senatosu Başkanı Beatrice Eliachi, Kenya Milli Eğitim Bakanlığı ve Kenya Kültür Bakanlığı yetkilileri, KEY Derneği CEO’su Rita Field Marsham, Nairobi Lisesi mezunları ve öğrencileri katıldı.

Nairobi Lisesi Müdürü Caspar Maina, burada yaptığı konuşmada, okulun yatılı bir eğitim kurumu olmasının bu tip sosyal ihtiyaçları daha önemli kıldığına dikkati çekerek, üniversite başarıları da dikkate alındığında kütüphane desteğinin verimli sonuçlanacağını umduğunu kaydetti.

Maina, kütüphaneye sosyal bilimler, tarih, edebiyat ve referans kitaplarını sağlayan Türk hükümeti ve TİKA'ya teşekkürlerini iletti.

Nairobi Eyalet Senatosu Başkanı Beatrice Eliach ise kütüphanenin iki ülke arasındaki kültürel bağları güçlendirecek bir referans merkezi olduğunu ifade ederek, başkanlığa teşekkür etti.

Lise üçüncü sınıfta okuyan Mark Andrew, Türk edebiyatıyla tanışmaktan memnun olduğunu belirterek, Türkiye'de eğitim görmek istediğini kaydetti.

İngiliz yönetiminde 1929'da kurulan ve ülkenin başarı sıralamasında ilk üçte yer alan Nairobi Erkek Lisesi, 1963'te Kenya'nın bağımsızlığından sonra bir devlet okuluna dönüştürüldü. Yaklaşık bin 500 kişilik kapasiteye sahip Nairobi Lisesi'nde Sudan, Tanzanya, Etiyopya ve Ruanda'dan da başarılı öğrenciler eğitim alıyor.

Kaynak: AA