Giresun'da Çilek Yetiştiriciliği Geliştiriliyor

Giresun Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhammet Angın, yüksek rakımlı bölgelerde çilek yetiştiriciliğinin geliştirilmesi için çalışmaların sürdürüldüğünü bildirdi.

Angın, yaptığı yazılı açıklamada, müdürlüklerince yürütülen ve Doğu Karadeniz Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) tarafından finanse edilen "Giresun İli Kırsal Gelir Kaynaklarının Çeşitlendirilmesi" Projesinin devam ettiğini belirtti.

Proje kapsamındaki ürünlerden birinin de çilek yetiştiriciliği olduğunu aktaran Angın, açıklamasında, "Çilek, dünyada ve ülkemizde üzümsü meyveler içerisinde çok önemli bir yer tutmaktadır. Bunda en büyük etken değişik iklim ve toprak koşullarında ekonomik olarak yetiştirilmesi olmuştur. Ayrıca çilek, pazarda taze meyvenin az olduğu dönemlerde olgunlaşması nedeniyle iyi bir pazar avantajı sağlar. Taze olarak tüketilmesinin yanında işlenerek tüketilebilen, vitamin ve mineral maddelerce zengin bir meyvedir." ifadelerine yer verdi.

Angın, 2018 yılı içerisinde yüksek rakımlı bölgelerde çilek bahçesi tesisi kurmak için gerekli olan sertifikalı çilek fidesi, sulama sistemi, gübreleme tankı ve malç naylonu alımları yapıldığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Giderlerin yüzde 80’i proje bütçesinden, yüzde 20’si de çiftçi katkı paylarından karşılanmıştır. Teknik elemanlarımız gözetiminde 5 dekar kapama çilek bahçesi tesis edilmiş olup, ilk yılda 20-25 ton civarında çilek hasat edilmesi ve önümüzdeki yıllarda yüksek rakımlı yörelerimizde üretimin yaygınlaştırılması planlanmaktadır."

Kaynak: AA