'Zeytinyağı İhracatında Markalaşma Şart'

Edremit Ziraat Odası Meclis Başkanı Cahit Çetin, Türkiye'nin zeytinyağında yurt dışı pazarlama tekniklerinin geliştirilerek markalı ihracatın arttırılması gerektiğini söyledi.

Basın toplantısı düzenleyen Çetin, geçen sene zeytinyağı üretiminin 287 bin ton seviyelerinde olduğunu belirtti.

Şu ana kadar dökme yaklaşık 27-28 bin ton, varilli 5 bin 500 ton ve ambalajlı 12 bin 600 ton olmak üzere 46 bin ton civarı zeytinyağı ihracatının yapıldığını aktaran Çetin, "Bunun parasal karşılığı da 187 milyon dolar civarında. Bu rakam daha fazla olmalı. Bu rakamlar bugünkü tarih itibariyle geçerlidir. Zeytinyağındaki ihracatımızın sezon sonuna kadar 100 bin tonu geçeceğini hesaplıyorum. İç piyasada da 100-110 bin ton tüketim var. 80 milyon nüfusta kişi başına artık 1.5-2 kilogram tüketim olduğunu düşündüğümüzde 150 bin ton tüketim olması bekleniyor." diye konuştu.

Zeytinyağının Türkiye'de daha çok tüketiminin sağlanması için tedbirler alınması gerektiğine dikkat çeken Çetin, şunları kaydetti:

"Halkımızın üretici zarar görmeden daha ucuza zeytinyağı alabilmesi için devletin KDV indirimi, zeytinyağı üreticisine prim vermek, primin tüketici fiyatlarına yansımasını sağlamak gibi bazı sübvansiyonlar yapması lazım. Bunun yanında ihracatta markalaşma şart. Ama marka olmadan ticarette dökme zeytinyağı ihracatı da olacaktır. Ticari paketin içinde dökme filan ayrılamaz. Ancak bunun çoğunu özendirerek ve beğendirerek dünya pazarlarında bilinir ve aranır bir marka yaratarak sağlamamız gerekiyor. Zorla ambalajlı ihracat yapamazsınız. Sizin malınızın cazibesi, bilinirlilik ve tanınırlılık seviyesinin yüksek olması gerekir. Bunun için reklam gerekir. Türk zeytinyağının uluslararası arenada tanınması gerekir."

Kaynak: AA