Spotçuların İnternet Çilesi

Eskişehir’de 20 yıldır ikinci el eşya alım ve satımı yapan esnaflardan Gamze Eroğlu, piyasadaki son durumu değerlendirdi.

Spotçuların İnternet Çilesi
Eskişehir’de eğitim sezonunun sonuna yaklaşılırken memleketlerine gidecek olan ve evindeki eşyalarını satmak isteyen öğrenciler, eşyalarını çoğunlukla internet üzerinden satıyorlar. Sosyal medya platformları üzerinde satışların yapıldığı gruplar ve uygulamalar her geçen gün artarken ikinci el eşya alıp satarak geçimlerini sağlayan spotçular bu durumdan rahatsız durumda. Konuyla ilgili spotçu esnafından Gamze Eroğlu, internet üzerinden yapılan satışların haksız kazanca sebep olduğunu söyledi.

Eroğlu, "Öğrencilere ve ailelere ikinci el eşya alım satımı yapıyoruz. Öğrenciler ikinci el eşyaları birbirleri arasında internet üzerinden alıyorlar, satıyorlar. Biz bunların haksız kazanç olduğunu düşünüyoruz. Çünkü biz eleman çalıştırıyoruz, vergi ödüyoruz, kira ödüyoruz. Ona göre masrafımız var. Hizmeti tam yapıyoruz. Temizliyoruz, paketliyoruz, evlerine kadar teslim ediyoruz ama şimdi internet de birbirlerinden alıp veriyorlar ve vergi gibi hiçbir şey ödemiyorlar. Bizim vergilerimiz sıfır eşya satanlarla aynı. Yüzde 18 vergi ödüyoruz. Bunun da biraz değişmesini istiyoruz. ikinci el eşyaların yüzde 18 vergisini uygun bulmuyoruz. Satışlarımızda gerileme yok ama hak ettiğimizi kazanmak istiyoruz. Haksız kazanç olarak düşünüyorum. Bizim günlük 500-600 lira masrafımız var. Hiçbir işimiz, satışımız olmasa bile bu masrafı her gün yapıyoruz. Şimdi telefondan birbirlerinden alıp veriyorlar. Onların her hangi bir masrafı yok. Hemen hemen bizimle aynı kazancı elde ediyorlar. Biz bunu haksız buluyoruz" diye konuştu.

Son olarak öğrencilerin şu an ellerindeki ikinci el eşyaları satmaya çalıştıklarını aktaran Eroğlu şunları söyledi:

"Şu anda herkes evindeki eşyaları satmak istiyor. Zaten ikinci el alıyorlar. Kullandıktan sonra artık başka bir kişi hitap edecek durumda olmuyor. İyi olanları alıyoruz. Kötü olanları kendi aralarında zaten onlar paylaşıyorlar. Şimdi okul bitiyor. Şu anda satıyorlar. Herkes memleketine gidecek. O yüzden ellerindeki eşyaları çıkarıp gitmek için hazırlık yapıyorlar."
Kaynak: İHA