Cumhurbaşkanı Erdoğan'den Gazeteci Adayı Öğrenciye 'Özgür Medya' Cevabı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile birlikte Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde öğrencilerle birlikte sahur yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, medyanın Türkiye’de özgür olmadığını söyleyen öğrenciye, "Bir cumhurbaşkanına kendi mekanında böyle bir soruyu soracak kadar özgürsün değil mi? Bir gazetecinin özgürlüğü nereye kadardır; bir başkasının özgürlük alanına kadardır” dedi.

Eşi Emine Erdoğan’ın sosyal medya hesabından yaptığı davete icabet eden gençlerle Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde sahur yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sahur sonrasında öğrencilerin sorularına tek tek cevap verdi. Bir kız öğrencinin “Filistinli mülteci kamplarında gönüllü olarak çalışmak istiyoruz. Bu konuda BM’nin kampları var, onlar aracılığı ile bize bu imkan sağlanırsa çok memnun olacağım” demesi üzerine Erdoğan, “Kimler katılmak istiyorsa öğrenelim, eşim ve şahsım bununla ilgili girişimlerde bulunuruz” dedi.



“Bundan sonra yaz sezonunda sizlerden ücret alınmayacak”

Erdoğan, kredi ve burs borçlarının kaldırılıp kaldırılmayacağına ilişkin, “Burs karşılıksız, ama biliyorsunuz kredi belli devlet imkanlarının gençlerimiz için üniversiteyi bitirdikten sonra onlara yeni bir süreç açabilmek için temin edilmiş bir yöntemdir. Üniversite bitirir, iş bulana kadar bir ödeme yok, iş bulduktan sonra faizsiz çok düşük taksitlerle o krediyi ödemeye başlar. Ama o onun için aynı zamanda iş bulma garantisidir. Bu devlette olabilir, özel sektörde olabilir. Yapamayacağımız şeyin sözünü vermeyelim. Bizden önceki yönetimler bizim verdiğimiz adette kredi ve burs vermediler. Biz şuanda müracaat eden bütün öğrencileri kapıdan boş çevirmiyoruz. Ben size yalan söylemem” açıklamasında bulundu.

Atanamayan bir aday öğretmenin “Atanmak istiyoruz“ sözleri üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biz bu sene 30 bin öğretmenin atamasını yapıyoruz. Şimdi açıldıkça, ihtiyaç hasıl oldukça, öğretmenlerimizden emekli olanlar oluyor, derslikler artıyor, biz de bu defe buralara öğretmen atamalarını yapacağız. Ama ‘herkes atanacak’ denirse bu yalan olur. Kendinizi sadece öğretmenliğe kilitlemeyin, öğretmenlik dışında da ne yapabilirsiniz bunun üzerinde de çalışmanız lazım. Şuanda bizim kaliteli öğretmenlere de ihtiyacımız var, bunu başarabilirsek öğrencilerimizin kalitesi de artacaktır” dedi.

Bir öğrencinin yaz sezonunda da kendilerinden yatak ücreti alındığını söylemesi üzerine Erdoğan, “Şimdi ben Sinan Bey’e talimatı verdim, bundan sonra yaz sezonunda sizlerden ücret alınmayacak” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu sözlerini öğrenciler coşku ile alkışladı.

Gazetecilik bölümünde okuyan bir öğrencinin, “Ben Türkiye’de medyanın özgür olmadığını düşünüyorum. Ben gazetecilik mesleğini ileride yaparken özgürce yapacak bir gazeteci olmak istiyorum, gazetecilerin ve basının özgür olmasını istiyorum. Bir cumhurbaşkanının her türlü eleştiriye açık olması gerekir diye düşünüyorum” dedi.

Bunun üzerine Erdoğan, “Bir cumhurbaşkanına kendi mekanında böyle bir soruyu soracak kadar özgürsün değil mi? Bir gazetecinin özgürlüğü nereye kadardır; bir başkasının özgürlük alanına kadardır. Benim şahsımı, ailemi her türlü hakaretle yerin dibine sokan gazeteci yasalar içinde eğer tutuklanıyorsa siz ona hala gazetecinin özgürlüğü mü diyeceksiniz?” diye konuştu.

Karşılıklı diyaloğa girerek, “Eğer bir hakarete dayanmazsa, gazeteci tutuklanıyorsa” diye söze devam eden öğrenciye Erdoğan, “Mesela?” diye sordu. Öğrencinin “Örnek vereyim İrfan Değirmenci, sadece siyasi olarak tutuklanmasına karşıyım” demesi üzerine Erdoğan, “Niye tutuklanmış? Hangi meslekten atılmış, nerede çalışıyordu?” diye sordu. Öğrenci niye tutuklandığını bilmediğini belirterek, “Tutuklanmamış da işten atılmış” ifadeleri ile cevap verdi. Erdoğan ise, “Kanal D onu atmışsa, Kanal D patronu atmıştır. Bizimle ne alakası var” açıklamasında bulundu.
Kaynak: İHA