Kumluca'da 'Yangın Hafıza' Noktası Oluşturuldu

Antalya'nın Kumluca ilçesinde Orman İşletme Müdürlüğünce, 2016'da meydana gelen orman yangınında yaşanan olayları anlatmak amacıyla, Olimpos mevkisinde "yangın hafıza" noktası oluşturuldu.

Adrasan, Olimpos ve Erentepe mahallelerini etkileyen orman yangınının çıkışından söndürülmesine kadar olan aşamaları ve yangın sonrası yanan alanın rehabilite edilerek, eski görünümüne kavuşması için yürütülen çalışmaları gösteren fotoğrafların sergilendiği "yangın hafıza" noktası ziyarete açıldı.

Oliypos-Adrasan yolu kenarında yaklaşık bin metrekarelik alanda oluşturulan yangın hafıza noktası hakkında bilgi veren Kumluca Orman İşletme Müdürü Faik Yılmaz, amaçlarının yangının başlamasından genişlemesine ve yangın sonrası meydana gelen tahribatı anlatan fotoğraflarla yanan alanlarda yürütülen çalışmaları vatandaşların bilgisine görselleriyle sunmak olduğunu söyledi.

Hem insan hayatı, hem de doğal yaşamı etkilemesi nedeniyle yangınlar hakkında insanları bilinçlendirmek istediklerini ifade eden Yılmaz, "Yangın hafıza noktası oluşturmadaki amacımız, yangınlarla neleri kaybettiğimizi ortaya koymak, yangınların oluşmaması için insanlarda bilinç oluşturmaktı. Hepimizin malumu yangınların yüzde 92'sinin insan kaynaklı olarak çıktığı bugüne kadar yapılan araştırmalarda ortaya konmuştur. İnsanlar bu birimi gezerek yangının nasıl felaket olduğunu ve yangından sonra da yanan sahalarda yürütülen çalışmaları yerinde görmelerini istedik." dedi.

Noktada yangın esnasında çalışmaların nasıl yürütüldüğünü anlatan fotoğraflar ve yazılar bulunduğunu anlatan Yılmaz, bu bölümün en sonunda da yangının insanlara ve hayvanlara nasıl zarar verdiğini gösteren fotoğraflar yer aldığını kaydetti.

Orman Genel Müdürlüğü teşkilatları olarak yangın sonrası bölgede yapmış oldukları çalışmaları ve yangından zarar gören alanı tekrar eski haline dönüştürdüklerini ifade eden Yılmaz, "Adrasan, Olimpos ve Erentepe mahallelerimizde etkilin olan yangınlardan etkilenen 20 bin dekar alan bir yıl içinde ağaçlandırıldı. Yangın çıktığı andan itibaren yanan alanların bir yerlere tahsis edileceği gibi yalan yanlış dedikodular çıkmıştı. Anayasa gereği yanan alanların teşkilatımız tarafından yıl içinde ağaçlandırılması zorunludur. Biz de bu görevi ifa ettik. İnşallah böyle afetleri hem bölgemizde, hem de ülkemizde bir daha yaşamayız." diye konuştu.

Kaynak: AA