Kazakistan'da Yabancı Yatırımcılar Konseyi Toplantısı

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev: 'Kazakistan, Dünya Bankası'nın İş Yapma Kolaylığı endeksinde, son 10 yılda 64. sıradan 36. sıraya yükseldi' Kazakistan Yatırım ve Kalkınma Bakanı Kasımbek: 'Son 6 yılda OECD standartlarına uygun olarak kanunları ciddi bir şekilde değiştirdik. İzin sistemini kolaylaştırdık, vergi, gümrük, göç ve diğer alanlarda kanunları iyileştirdik'

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Kazakistan'ın Dünya Bankası'nın İş Yapma Kolaylığı (Doing Business) endeksinde, son 10 yılda 64. sıradan 36. sıraya çıktığını bildirdi.

31. Yabancı Yatırımcılar Konseyi Toplantısı, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev'in başkanlığında başkent Astana'da yapıldı.

Toplantıya, Kazakistan Başbakanı Bakıtjan Sagintayev, Kazakistan Yatırım ve Kalkınma Bakanı Jenis Kasımbek, Ulusal Ekonomi Bakanı Timur Suleymenov ile Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBDR) Başkanı Suma Chakrabarti'nın yanı sıra Kazakistan'da yatırımları bulunan büyük şirketlerin yöneticileri katıldı.

Cumhurbaşkanı Nazarbayev, toplantıda yaptığı konuşmada, dünyada yaşanan savaşlar, terörizm, aşırılık ve yaptırımlar gibi zorlukların önüne geçmek gerektiğini belirterek, "Bunlar Kazakistan'ı da etkiliyor. Bunun için geçen yıl ülkenin üçüncü modernizasyon hedefini belirlemiştim. Hedeflerin uygulanması için temel oluşturuldu. Makroekonomik istikrar sağlanıyor, iş ortamı iyileşiyor." dedi.

Kazakistan'ın uluslararası rezervinin 90 milyar doları geçtiğini bildiren Nazarbayev, Kazakistan'ın Dünya Bankası'nın İş Yapma Kolaylığı endeksinde, son 10 yılda 64. sıradan 36. sıraya çıktığını bildirdi.

Nazarbayev, madencilik, vergi ve gümrük alanlarındaki yasaların yürürlüğe girdiğini hatırlatarak, "Girişimciliğin düzenlenmesiyle ilgili mevzuat paketini imzaladım. İş adamlarının kontrol olmadan ve sakin çalışması için çok sayıda yasada değişiklikler yaptık. Burada yabancı ortaklarımızın katılımı çok önemli." şeklinde konuştu.

Temmuz ayında Uluslararası Astana Finans Merkezi'nin tanıtımını yapacaklarını bildiren Nazarbayev, "Bu merkez, Kazakistan'ın finansal yapısının çekirdeği, Orta Asya bölgesi için merkez olmalı." ifadesini kullandı.

Nazarbayev, toplantıda, gelecek yıl 6 Haziran'da yapılacak konseyin bir sonraki toplantısının konusunun "insani sermaye" olarak belirlenmesini önerdi.

- "Ülkede yatırım ortamı önemli ölçüde iyileşti"

Kazakistan Yatırım ve Kalkınma Bakanı Jenis Kasımbek de ülkede yatırım ortamının önemli ölçüde iyileştiğini ifade ederek, yabancı iş gücünün çekilmesi prosedürlerine ve çevrenin korunmasına ilişkin mevzuatların iyileştirilmesine yönelik somut adımların atıldığını söyledi.

İşletme sanayisinin yatırımcıların ilgisini çektiğini belirten Kasımbek, geçen yıl Kazakistan’ın OECD Komitesi'ne üye olduğunu bildirdi. Kasımbek, "Son 6 yılda OECD standartlarına uygun olarak kanunları ciddi bir şekilde değiştirdik. İzin sistemini kolaylaştırdık, vergi, gümrük, göç ve diğer alanlarda kanunları iyileştirdik." dedi.

İş adamlarından oluşan konsey üyeleri de toplantıda önerilerini sundu.
Kaynak: AA