Brezilya'da Silva Olimpiyat Soruşturmasında İfade Verdi

Tanık olarak ifade veren hapisteki Luiz Inacio Lula Da Silva, 2016 Yaz Olimpiyatları'nı düzenleme hakkını kazanmak için Uluslararası Olimpiyat Komitesi üyelerine rüşvet verildiği iddialarından haberdar olmadığını savundu.

Brezilya'da eski Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, ülkesinin Rio'da düzenlenen 2016 Yaz Olimpiyatları'nı düzenleme hakkını kazanmak için Uluslararası Olimpiyat Komitesi (UOK) üyelerine rüşvet verdiğine ilişkin iddialar üzerine yürütülen soruşturmada tanık olarak ifade verdi.

Hapishanedeki eski Devlet Başkanı Silva, tanık ifadesinde, rüşvet iddiasında yer alan oy satın alma girişiminden haberdar olmadığını savundu.

Brezilya'da savcılar, geçen yıl rüşvet iddialarını soruşturmak için başlattıkları "Haksız Oyun" operasyonu çerçevesinde aralarında eski Brezilya Olimpiyat Komitesi Başkanı Carlos Nuzman ve eski Rio Eyaleti Valisi Sergio Cabral'ın da bulunduğu bazı isimleri gözaltına almıştı.

Savcılık, Nuzman ile bazı iş adamları ve Brezilya Olimpiyat Komitesi üyeleri arasında şehrin Olimpiyat Oyunları'nı düzenleme hakkını kazanabilmesi için çıkara dayalı bir işbirliği kurulduğunu ve bunun için UOK üyelerine rüşvet dağıtıldığını iddia ediyor.

Savcılar, "Kral Arthur" olarak bilinen Brezilyalı iş adamı Arthur Cesar de Menezes Soares Filho'nun, sahibi olduğu Matlock Capital Grup aracılığıyla UOK üyelerine olimpiyat için rüşvet verdiğini, karşılığında da Filho'nun şirketlerinin Rio de Janeiro Valisi Sergio Cabral yönetimindeki eyalet hükümetiyle ihale sözleşmeleri imzalamayı planladığını savunuyor.

İş adamının Brezilya'daki şirketlerinden Facility Grup, Rio'nun olimpiyatlara ev sahipliği yapmasının ardından Rio de Janeiro eyaletinin en büyük özel servis sağlayıcısı haline gelmiş ve eyalet yönetimiyle toplam değeri bir milyar doları bulan sözleşmelere imza atmıştı.

Lula Da Silva, başka bir yolsuzluk davası nedeniyle 12 yıl hapse mahkum olmuştu.
Kaynak: AA