Nekse'nin 51. Yılında Motorlarını İsrail Sınırına Sürdüler

Gazze Şeridi'nde bir grup motosikletçi "Nekse"nin (Toprak Kaybetme Günü) 51. yılı dolayısıyla motorlarını İsrail sınırına sürdü.

Motorcular, İsrail'in 1967'de Batı Şeria, Doğu Kudüs, Gazze Şeridi, Sina Yarımadası ve Golan Tepeleri'ni işgal etmesiyle sonuçlanan "6 Gün Savaşı"nın başladığı "Nekse"yi anmak için eylem düzenledi.

Motosikletleriyle Gazze kentinden yola çıkan grup, İsrail'in kontrolündeki Beyt Hanun (Erez) Sınır Kapısı önünde bir basın açıklaması yaptı.

Grup adına açıklama yapan Gazze'deki Büyük Dönüş ve Ablukayı Kırma Yürüyüşü Yüksek Ulusal Komitesi Hukuk Kurulu Başkanı Salah Abdulati, Filistin halkına Nekse'nin 51. yılı nedeniyle cuma günü yapılacak olan "Milyonluk Kudüs" gösterisine katılmaları çağrısında bulundu.

Filistin davasının önündeki tüm engeller ve planlar yok olana kadar barışçıl gösterilere devam edeceklerini kaydeden Abdulati, "Büyük Dönüş Yürüyüşü adı verilen barışçıl gösteriler, İsrail işgalini sonlandırmak için uluslararası toplumu harekete geçirmeyi amaçlıyor." dedi.

Filistin halkına yönelik katliamlar yapan ve savaş suçu dahil insanlığa karşı suç işleyen İsrail'in yargılanması gerektiğini vurgulayan Abdulati, Filistinlilerin işgalin sonlanması ve bağımsız bir devlet kurulması için mücadelelerine devam edeceğini söyledi.

Gazze Şeridi'nde "Nekse"nin (Toprak Kaybetme Günü) 51. yılı dolayısıyla cuma günü "Milyonluk Kudüs" gösterisi düzenlenecek.

Filistinliler, İsrail'in 1967'de Batı Şeria, Doğu Kudüs, Gazze Şeridi, Sina Yarımadası ve Golan Tepeleri'ni işgal etmesiyle sonuçlanan "6 Gün Savaşı"nın başladığı 5 Haziran'ı "Nekse" (Toprak Kaybetme Günü) adıyla anıyor. Nekse'yi, Filistinliler 1948'de İsrail'in bağımsızlığını ilan etmesi anlamında kullandıkları "Nekbe'nin" (Büyük Felaket) devamı olarak görüyor.

Kaynak: AA