Minik Arkeologların Kazı Heyecanı

Geyikli İlkokulu tarafından hazırlanan 'Minik Arkeologlar' projesi kapsamında öğrencileri oluşturulan yapay kazı alanında tarihi eser aradı.

Çanakkale'nin Ezine ilçesine bağlı Geyikli beldesindeki Geyikli İlkokulu öğrencileri "Minik Arkeologlar" projesi kapsamında kazı yaptı.

Geyikli İlkokulu tarafından hazırlanan proje yürütücülüğünü Yunus Emre Akyol'un, proje koordinatörlüğünü ise Okul Müdürü Oğuz Gökhan Develioğlu'nun yaptığı "Minik Arkeologlar" projesi hayata geçirildi.

Arkeolojik kazıları yerinde görmek ve eserlerin yar altından nasıl gün yüzüne çıkarıldığını öğrenmek amacıyla kazı alanında bir gün geçiren öğrenciler, hem kazı yaptı, hem de uzmanlardan bilgi aldı. Üniversiteden gelen akademisyenlerle kazı yapan minik arkeologlar, arkeoloji biliminin ve arkeolog olmanın da anlamına dair bilgilenerek keyifli zaman geçirdi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Arkeoloji Bölümünden Doktor Öğretim Üyesi Veysel Tolun ve yüksek lisans öğrencileri Gözde Ayaz ile Aslı Dinçer ile Troya Antik Kenti'ni gezen öğrenciler, merak ettikleri konuları öğrenme fırsatı buldu.

Öğrenciler, Geyikli Belediyesi tarafından oluşturulan yapay kazı alanında çeşitli tekniklerde arkeolojik kazı uygulaması yaptı. Ellerine fırça, mala, kazma ve kürek gibi malzemeleri alıp kazı yapan minik arkeologlar, kısa süre sonra kazı ekibi tarafından önceden alana gömülen buluntulara rastladılar. Buldukları her eser karşısında heyecanını ve şaşkınlığını gizleyemeyen öğrenciler, eserleri birbirlerine göstererek sevinç yaşadı. Minik arkeologlar, kazı sırasında ortaya çıkardıkları kırık malzemeleri yapıştırdı.

Öğrencilerden 8 yaşındaki Arda Kasap, yaptığı kazı sırasında bir vazo parçası bulduğunu söyledi.

Merve Yılmaz ise "Kazı yaparak böyle eserler bulacağımı düşünmüyordum. Bu duyguyu yaşamak acayip güzel bir şey. Daha fazla da kazı yapıp eser bulmak istiyorum." diye konuştu. Kazı sırasında seramik bir tabak parçası bulduğunu ifade eden Zeynep Aksoy, "İlk başta bulamayacağımı sanıyordum. Ama kazı yaptıkça buldum. Çok mutluyum." ifadelerini kullandı.

Proje Yürütücüsü Yunus Emre Akyol, gazetecilere yaptığı açıklamada, 2018 Troya Yılı'nda, öğrencilere bulundukları bölgedeki değerlerin önemini vurgulamak için bu projeye başladıklarını söyledi.

Proje Koordinatörü Oğuz Gökhan Develioğlu ise şunları kaydetti:

"Çocuklarımıza Minik Arkeologlar Projesi ile hem Troya'yı tanıtmış olduk, hem de tarih bilincini aşılayarak tarihe saygı duymalarını sağladık. Projede emeği geçen başta ÇOMÜ öğretim üyelerine, Geyikli Belediye Başkanı Ercan Yılmaz'a, Mahmudiye İlkokulu Müdürü Ahmet Akyüz'e, okulumuz 2. sınıf öğretmenlerine ve öğrencilerine teşekkürlerini sunuyorum. Öğrencilerimizin her konuda gelişimlerini sağlıp ülkesine ve devletine faydalı bireyler olarak yetişmelerine katkı sağlayacak farklı projeleri bundan sonra da okulumuzda gerçekleştireceğiz."

Kaynak: AA