Mali Müşavir Didem Turhan, Torba Yasayı Değerlendirdi

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir (SMMM) Didem Turhan, Torba Yasayı değerlendirdi.

Mali Müşavir Didem Turhan, Torba Yasayı Değerlendirdi
Turhan, Ticari hayatlarında ayakta durmak için savaş veren mükelleflerin son zamanlarda e- haciz siteminden oldukça bunaldıklarını belirtti.

Turhan, “Hem vergi daireleri hem de SGK tarafından e-haciz uygulaması ile karşı mağduriyeti içindelerdi. Geçmiş yıllara ait yapılandırdıkları vergi ve sigorta borçlarını bile ödeyemediklerinden birçok iş yerinin kapanmasından tutun ekonomik kriz nedeniyle insanların işsiz kaldıklarına bilinmektedir. Şirketlerin korkusu haline gelen geçmişe dönük ‘Vergi İncelemesi’ ve ceza sorunu da bu düzenlemeyle tamamen ortadan kalkmış oluyor” dedi.

“Peki Torba Yasada neler var? Nasıl Faydalanacağız?”

Halk arasında “Torba Yasa” olarak bilinen “Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin 7143 sayılı Kanun” 18.05.2018 tarih ve 30425 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiğini ifade eden SMMM Didem Turhan, Torba Yasadan nasıl yararlanılacağı hakkında da bilgiler verdi.

Didem Turhan, “Söz konusu kanun ile vergi, Gümrük ve SGK alacaklarının ve çeşitli kanunlar uyarınca kesilen idari para cezalarının yeniden yapılandırılması, matrah artırımı, işletme kayıtlarının düzeltilmesi, yurt dışında bulunan varlıkların getirilmesi, üniversite öğrencilerine af, imar affı başta olmak üzere kapsamlı düzenlemelere gidilmiştir.31.03.2018 tarihi itibariyle gecikmiş vergi ve SGK borçlarında Yurt İçi ÜFE oranında güncelleme, Motorlu Taşıtlar Vergisinde büyük oranda ödeme kolaylığı, Trafik Para Cezaları ve diğer idari para cezalarında önemli indirim, Peşin ödemelerde Yurt İçi ÜFE oranında hesaplanan tutardan ayrıca %90 indirim, Vergi aslına bağlı olmayan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının %50’sinin silinmesi, Vergi ihtilaflarının sulh yoluyla sonlandırılmasında %80’e varan indirim, Eczanelerde cezasız faizsiz stok düzeltme, İşletme kayıtlarının cezasız ve faizsiz olarak gerçek duruma uygun hale getirilmesi, işletmede mevcut olduğu halde kayıtlarda yer almayan emtia, makine, teçhizat ve demirbaşlar; kayıtlarda yer aldığı halde işletmede bulunmayan mallar hakkında; kayıtlarda yer aldığı halde işletmede bulunmayan kasa mevcudu ve ortaklardan alacaklar ile bunlarla ilgili diğer işlemler hakkında hüküm uygulanır” diye konuştu.

Didem Turhan,Torba Yasa ile gelen affı şöyle sıraladı:

“Matrah ve vergi artırımında vergi incelemesinden muafiyet, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017 yılları için yasada belirtilen oranlarda şahıslar için Gelir Vergisi ve şirketler için Kurumlar Vergisi matrahını arttırdıkları takdirde ilgili yıllar için Defterler incelenmeyecek ve herhangi bir Vergi ya da Ceza kesilmeyecek diyerekten mükellefleri azad etmektedir.

Hesaplanan verginin öngörülen sürede ödenmemesi halinde gecikme zammıyla birlikte takip edileceği ancak Matrah Arttırımının avantajlarından yararlanılamayacağı ifade edilmiştir matrah artırımı yapanların ödeme düzenlemelerine mutlak uymaları gerektiğine dikkat çekelim.

İnceleme ve tarhiyat safhasındaki borçlar için yapılandırma, tarh edilen vergilerin %50’si ile bu tutara gecikme faizi yerine Kanunun yayın tarihine kadar Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutar ile bu tarihten sonra ihbarnamenin tebliği üzerine belirlenen dava açma süresinin bitim tarihine kadar hesaplanacak gecikme faizinin tamamının; vergi aslına bağlı olmayan cezalarda cezanın %25’inin ödenmesi şartıyla vergi aslının % 50’sinden, gecikme faizinden ve vergi aslına bağlı olmayan cezaların % 75’inden vazgeçilmektedir.

Beyan edilmemiş gelirler ve kazançlar için pişmanlıkla cezasız ve faizsiz beyan,

Yurt içi ve yurt dışı bazı varlıkların milli ekonomiye kazandırılması, Yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarını, 30 Kasım 2018 tarihine kadar Türkiye’deki banka veya aracı kuruma bildiren gerçek ve tüzel kişiler, söz konusu varlıkları serbestçe tasarruf edebilirler.

Borçları 18 taksitte 36 ay sürede ödeme,

Bu kanun gereği yapılandırma başvurusu için son tarih 31 Temmuz 2018

Matrah artırımında Mükellefin tercihine göre hesaplanan vergi peşin veya taksitle ödenebilir.

Peşin ödemek isterseniz süre Eylül sonu itibariyle bitiyor.

Taksitle ödemek isterseniz ise ilk taksit Eylül olmak üzere, ikişer aylık dönemler halinde azami altı eşit taksitte ödenebilir. Yapılandırılan borçları anlaşmalı bankaların banka kartı ve kredi kartı ile ödeme,

Vergi aslı 100 TL ve ayrıca fer’ileri ile beraber 200 TL’yi geçmeyen kamu alacakları silinecektir. Vadesi 31.12.2013 tarihinden önce olan 100 TL ve altındaki borçların silinmesi, gibi çok önemli imkanlar getirilmiştir.”

Turhan, mükelleflerin yakın zamanda yine böyle bir af çıkmayacağı ihtimaline karşı Kanun’un tanıdığı imkanlardan yararlanmalarını gerektiğini tavsiyesinde bulundu.
Kaynak: İHA