Çiftçiler Lisanslı Depoculuk Hakkında Bilgilendirildi

Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesinde çiftçiler, lisanslı depoculuk hakkında bilgilendirildi.

Kırklareli Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Şube Müdürü Cemil Atasoy, Ticaret Borsasında gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısında, lisanslı depoculuğun avantajlarıyla devletin çiftçiye ürününü depoya vermesi ve bekletmesi durumunda sağladığı destekleri anlattı.

Atasoy, TMO'nun hem üretici, hem de sanayiciyle çalışan bir kurum olduğunu söyledi.

TMO'nun hasat döneminde fiyat düşüşlerinde piyasaya müdahale ederek çiftçiyi ve tüketiciyi koruduğunu ifade eden Atasoy, ürün piyasalarını da bu nedenle sürekli takip ettiklerini kaydetti.

Lisanslı depoculuğun gıda fiyatlarındaki ani iniş-çıkışları ciddi biçimde önlemek için tasarlanan bir sistem olduğunu belirten Atasoy, şöyle konuştu:

"Ürünün arzın bol olduğu dönemlerde piyasaya sunulmayıp, lisanslı depolara koymak suretiyle ve ürüne ihtiyaç duyulduğu, değerini bulduğu dönemlerde piyasaya sunmak suretiyle işleyen bir sistemdir. TMO olarak 2011 yılından itibaren lisanslı depolara ürün almaktayız. Üretici teşviki açısından ön plandadır. Lisanslı depolarda üreticiler için yüzde iki gelir vergisi stopajı kesilmemektedir. Bu çiftçi için çok önemli bir avantajdır. Ayrıca yüzde iki düzeyinde SGK pirim kesintisi de yoktur. Üreticilere 6 ay boyunca ton başına 6 lira depolama desteği veriliyor. Geride kalan 18 aydaysa bu destek ton başına 3 lira olarak uygulanacak. Yeni desteklerden biri diğeri ton başına 25 lira nakliye desteği verilecek."

Atasoy, lisanslı depoculuk alımlarının 18 Haziran'da başlayacağını bildirdi.

Toplantıya, Kırklareli TMO Müdür Yardımcısı Fahrettin Aksu, Lüleburgaz TMO Ajans Amiri Selim Çekin, Ziraat Odası Başkanı Mustafa Şener Birgün, Borsa Başkanı Kenan Var ve çiftçiler katıldı.

Kaynak: AA