Sanat Lisesi Öğrencileri Geri Dönüşüm Malzemelerinden Otomobil Yaptı

Muş’ta Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, geri dönüşüm projesi kapsamında sanayiden topladıkları hurda araç parçaları ile okulda otomobil yaptı.

Sanat Lisesi Öğrencileri Geri Dönüşüm Malzemelerinden Otomobil Yaptı
Muş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından okulda ilk kez otomobil yapıldı. Okulun makine bölümünde eğitim gören öğrenciler, öğretmenleri ile birlikte şehit sanayisi hurdalığından topladıkları eski metal, sac, boru ve profil parçalarıyla yaklaşık 8 aylık bir çalışmanın sonucunda otomobil yaptı. Geri dönüşüm projesi kapsamında toplanan Murat 131 motoru kullanılan aracın saatte 50 kilometre hıza ulaşabildiğini ifade eden Motorlu Araçlar Teknolojisi Öğretmeni Ömer Yaşar, tasarladıkları benzinli aracı yaklaşık 8 aylık bir süre içerisinde tamamladıklarını söyledi.

Aracı, öğrencilerin kendilerini pratik konusunda geliştirmeleri açısından oluşturduklarını ifade eden Yaşar, "Üzerinde öğrencilerimize pratik yaptırdık. Hurdacılardan Murat 131’in motorunu aldık. Diğer malzemelerini farklı farklı firmalardan, hurdalıktan, atölyedeki eskilerimizden destek alarak toplayıp ortaya güzel bir ürün çıkardık. Bir araçta olan birçok aksamı bir araya monta ederek 8 aylık bir sürede saate azami hızı 50 kilometre hıza ulaşan ilk yerli ve milli otomobilimizi yaptık" dedi.

Okulda yürütülen çeşitli projeler hakkında bilgi veren Teknik Müdür Yardımcısı Erhan Subaşı ise "Geri dönüşüm projesi kapsamında bir çok eser ortaya koyduklarını belirterek, özellikle yenilenebilir enerji üzerinde biyoenerji olsun, güneş panelleri olsun, rüzgar türbini olsun, bunlarla ilgili projelerimiz devam ediyor. Parçalarını tamamen hurdacılardan topladığımız aracı yaklaşık 8 ay bir süre içerisinde faal duruma getirdik ve şu an aracımız çalışır durumda. Kullanmadığımız malzemelerden artık olan panelleri kullanarak güneş enerjisini elde ettik. Stop lambalarını güneş enerjisiyle çalıştırabildik. İnşaat teknolojisi alanında sera ev diye bir proje geliştirdik. Çöpe atılan pet şişelerden sera evi oluşturduk. Tarımla ilgili nasıl bir fayda sağlayabiliriz nasıl bir farkındalık oluşturabiliriz diye bu projeyi geliştirdik. Bunlar tamamen geri dönüşüm kapsamında yapılan eserlerdir" diye konuştu.

Kaynak: İHA