Öğrenciler, Güneş Paneli Yıkama Robotu Yaptı

Akdeniz Üniversitesi Elmalı Meslek Yüksekokulu (MYO) öğrencileri, sistem analizi ve tasarım çalışmaları kapsamında güneş paneli yıkama robotu yaptı.

Üniversiteden yapılan yazılı açıklamaya göre, Öğretim Görevlisi Halil Ertaş, son yıllarda Elmalı'da ve diğer bazı bölgelerde güneş enerjisinden yararlanarak elektrik üretimi çalışmalarının yoğunlaştığını belirtti.

Bu amaçla kurulan üretim tesislerinde kullanılan güneş panellerinin yağmur, rüzgar ve çevresel etmenlerle kirlendiğini kaydeden Ertaş, "Panellerin kirlenmesiyle üretilen elektrik miktarında azalma meydana gelebiliyor. Panellerin temizlenmesi ise büyük iş gücü gerektiriyor. Güneş panellerinin verimliliklerini artırmak için bir yıkama robotu tasarladık. Güneş paneli yüzey temizleme robotu tamamen öğrencilerimiz tarafından yapıldı." ifadelerini kullandı.

Geliştirilmesi mümkün olan robotun son yıllarda hızla artan güneşten elektrik üretimi yapılan panellerde büyük iş kolaylığı sağlayacağını vurgulayan Ertaş, tekniker adaylarına yeni vizyonlar için rehberlik yapmaktan keyif aldıklarını ve birçok çalışmayı hayata geçirmeyi planladıklarını kaydetti.

Kaynak: AA