Bakan Soylu Açıklaması 'Bu Belediyeler Terörden Kurtarıldı'

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, teröre destek veren belediyelere kayyum atanmasına ilişkin, "Bu belediyeler terörden kurtarılmıştır. Allah razı olsun Cumhurbaşkanımızın kararlı duruşu, Başbakanımızın iradeleri, hükümetimizin ortaya koymuş olduğu cesur tutumla belediyeler özgürleşmiş ve hizmet üreten hale gelmiştir" dedi.

Ankara Gölbaşı’ndaki Vilayetler Evi’nde düzenlenen "Belediye Başkan Vekilleri 5. Değerlendirme Toplantısı"na katılan Bakan Soylu, terör nedeniyle belediyelere atanan kayyumlara hitap etti. Soylu, Mardin’de PKK’lı teröristlerin kurduğu hain pusuda şehit olan, İçişleri Bakanlığınca Derik Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirilen Kaymakam Muhammed Fatih Safitürk’ü anarak konuşmasına başladı.



"Bu memlekete yaptıkları ihanetleri asla unutmamak lazım"

Soylu, değerlendirme toplantılarının 5’incisini yaptıklarını anımsatarak, bu toplantılarda Türkiye’nin nasıl abluka altına alınmak istendiğini, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da vatandaşların hayatlarının terör örgütü eliyle nasıl çekilemez bir hale getirildiğini gördüklerini dile getirdi. Söz konusu kayyum atanan belediyelerin teröre peşkeş çekildiğinin altını çizen Soylu, "Evet, herkes terör örgütünü, terör örgütü kisvesine bürünmüş yapıları destekleyenlerin neler yaptığını gayet iyi bilsin. Sürekli konuşulmalı ki terör yandaşları işi sulandırmasınlar. Sürekli anlatılsın ki terör örgütünün elemanları için, destekçileri için özgürlük falan istemesinler. 12-13 yaşlarındaki çocukları okul önlerinden dağlara nasıl kaçırdıklarını, oralarda ne tür iğrençliklere maruz kaldıklarını, sizin yönettiğiniz belediyelerin aslında örgüte adam toplama merkezi olduğunu, hatta onların siyasi partilerinin teker teker örgüte adam toplama merkezi olduklarını, belediye araçlarının silah taşımak için dağda nasıl kullanıldığını, şehirlerin nasıl yaşanmaz hale geldiğini ısrarla anlatmamız lazım. Verdikleri imar planlarıyla elde ettikleri rantları dağa, teröre, terörün lojistiğine nasıl imkan olarak sunduklarını hep anlatmak lazım. Bu memlekete yaptıkları ihanetleri asla unutmamak lazım" diye konuştu.



"Terör örgütünün hedefinde siz vardınız"

Bütün bunları konuşurken geleceğinde konuşulması gerektiğini ifade eden Soylu, "Bu belediyeler terörden kurtarılmıştır. Allah razı olsun Cumhurbaşkanımızın kararlı duruşu, Başbakanımızın iradeleri, hükümetimizin ortaya koymuş olduğu cesur tutumla belediyeler özgürleşmiş ve hizmet üreten hale gelmiştir. Bugüne kadar yaklaşık 10 bin kilometrelik sıcak asfalt döküldü. Son güncel rakamlarla beraber toplam 4.2 milyar TL yatırım ortaya koyduk. Bu büyük bir yatırımdır. Terör örgütü her gün sizleri tehdit altında bulundurmak istedi. Çünkü elindeki en önemli lojistik kaynağı, finansal kaynağı, ideolojik iletişim kaynağı ve baskı kaynağını kaybetti. Hedefleri sizdiniz ama biz sizleri gözümüzden sakınmaya çalıştık. Sürekli ’kendinize dikkat edin, bunları sevindirmeyin’ dedim. Allah’a şükürler olsun bir taraftan hizmetlerinizi yaptınız, bir taraftan da kendinizi muhafaza etmeye çalıştınız. Sadece terör örgütünün değil, terör örgütünün üzerinden Türkiye’ye ayar vermeye çalışanların da hedeflerinde sizler vardınız" şeklinde konuştu.



"Büyük işler, önemli işler ve güzel işler başardınız"

Kayyumların Doğu ve Güneydoğu Anadolu’yu yaşanır hale getiren yatırımları ve faaliyetleri hakkında bilgiler veren Soylu, şunları kaydetti:

"13 tane içme suyu arıtma tesisi, 343 tane içme suyu deposu, 4 bin 998 kilometre içme suyu ishale hakkı yapıldı. İnşallah yakında 2 kilometre daha yapar, bunu 5 bin kilometreye tamamlarız. Belki de tarihimize çok önemli, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu tarihine büyük ve önemli bir tarih kazıdınız. Beytüşşebap’a gittiğimizde suyun kahverengi aktığını söylüyorlardı. Şimdi su berrak akıyor. 30 günde bir su akan Hakkari’yi 30 gün su akan bir yer haline getirdik. Cizre’de 7 günde 1 su akarken şimdi 7 gün 24 saat su akıyor. Parklar, oyun bahçeleri, taziye evleri, sokak sağlıklaştırmaları, gençlik kültür merkezleri ve sosyal projeler gerçekleştirdiniz. Yaptıklarınızı kimse unutmaz. Büyük işler, önemli işler ve güzel işler başardınız."

Soylu, "68 kilometre dere ıslağı, 3 bin 208 kilometre kanalizasyon altyapısı, 67 gençlik merkezi, 151 kadın kültür merkezi, 410 spor tesisi, 567 yeni taziye evi, 62 pazar yeri, 44 mezbaha, 35 hayvan pazarı, 23 sebze ve meyve hali, 38 otogar yapıldı. Millet nefes alsın diye bin 911 tane park, çay bahçesi, çocuk oyun parkı gibi ortak kullanım alanları yapıldı. Daha burada sayamadığım bir çok yatırım yapıldı" dedi.



"Terör bu şehirler üzerindeki ince bir toz tabakası"

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki şehirlerin terörle anılmaması gerektiğine vurgu yapan Soylu, kadim medeniyetler şehirleri olan Mardin, Diyarbakır, Van, Hakkari, Şırnak ve Bitlis’in asli medeniyet kodlarına, tarihteki o kendi tanımlarına yerleşmesi için çaba göstermeleri gerektiğini ifade etti.

Bu şehirlerin alelade şehirler olmadığına dikkat çeken Soylu, "Bu şehirlerin hepsi tarih kitaplarında önemli yer tutan, binlerce yıllık geçmişleri olan şehirlerdir. Terör örgütlerinin karakteristiği olamaz. Bizim öncelikle bu intibayı kırmamız gerekir. Terör bu şehirler üzerindeki ince bir toz tabakası gibidir. Şahlıurfa Göbeklitepe’deki eserler milattan önce 12 bin yılına dayanmaktadır. PKK terörizmi ise en fazla 40 yıldır. Şimdi biz nasıl bu şehirleri tutup da terörle etiketleyebiliriz? Üzerlerine bir toz tabakası gelmiş. Bunu üfleyip yolumuza devam etmek zorundayız" ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA