Hava Değişikliklerine Bağlı Elektrik Kesintisi Tarih Oluyor

Trakya’da aniden meydana gelen hava olaylarına bağlı olarak yaşanan elektrik kesintileri saha çalışmalarını zorlaştırırken, TREDAŞ meydana gelen kesintilerin anlık takibini yapıp, uzaktan enerjilendirme işlemleri yapıyor.

Hava Değişikliklerine Bağlı Elektrik Kesintisi Tarih Oluyor
TREDAŞ, işletme sorumluluğunu yürüttüğü Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli il merkezleri ve bu illere bağlı köylerde abonelere kesintisiz hizmet verebilmek için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Bugünlerde özellikle Marmara Bölgesi’nde yaşanan hızlı hava değişiminin getirdiği zorlu koşullar elektrik kesintilerini akla getirirken, TREDAŞ Operasyon Merkezi scada sistemi sayesinde bölgede meydana gelen kesintilerin anlık takibini yapıp, uzaktan enerjilendirme işlemleri yapıyor. Ayrıca AR-GE çalışmaları kapsamında yürütülen arıza tahmin uygulaması sayesinde yapılacak bakımlar belirlenip, arızaların önlenmesi öngörülüyor. Türkiye’de ilkleri barındıran uygulama ile abonelere kesintisiz enerji sunmak hedefleniyor.

“Abonelerimizden önce biz arızanın ne olduğunu görebiliyoruz”

TREDAŞ Dağıtım Grup Direktörü Reşit Bilgili, “Ani hava değişimleri oluyor. Özellikle rüzgar, şimşekler, çok ani hava değişimleri oluyor. Yaz ayları olması dolayısıyla da baskın şartlara maruz kalabiliyoruz. Arıza yönetim sistemimizde anlık hava durumlarını alarak hava değişimini önceden tahmin edebiliyor ve öngördüğümüz tedbirleri alıyoruz. Operasyon merkezimizde kesintileri gerçek zamanlı olarak izleyip arıza giderme sürecini yönetiyoruz. Yüzde 87 oranında abonelerimizden önce biz arızanın ne olduğunu görebiliyoruz. Sahada iş gücü yönetimimiz var. Sahadaki bütün ekiplerimiz tabletler vasıtasıyla izlenebiliyor, hızlı iş ataması yapabiliyoruz, araçlarımız takip ediliyor. Dolayısıyla lokasyona en yakın bölge ekiplerimiz neredeyse hemen hızlı bir şekilde aksiyon alabiliyoruz. Sahada bir arıza olduğunda bunu otomatik iş ataması olarak görüyoruz ve vakit kaybetmeden aksiyon alıyoruz. Geniş bir kırsal alana sahibiz. Trakyamızda 23 hareket noktası ile operasyonu güçlü bir şekilde yönetiyoruz” dedi.



“Geliştirmelerimiz devam edecek”

TREDAŞ Operasyon Müdürü Veysel Toprak ise, teknolojik yatırımlarla kullanıcıya çok hızlı bir şekilde enerji vermek için tüm ekibin mücadele verdiğini ifade ederek, “Yaptığımız teknolojik yatırımlardan bir tanesi de hava durumu modülümüz. Hava durumunu 10 gün, 15 gün önceden tahmin edip, ekiplere ilgili uyarılar yapılabiliyor. Bununla ilgili eğer havada bir risk durumu varsa, rüzgardır ya kıştır ilgili bölge elemanlarına ve operasyon merkezinde çalışan arkadaşlara e-mail ve SMS ile bildirim yapıyor, zaman içerisinde takip ediliyor, son gün eğer risk devam ediyorsa bununla ilgili operasyon merkezi sahadaki ekipleri yönlendirip vardiya düzenimizi ona göre ayarlıyoruz. Bu şekilde de vatandaşa en hızlı bir şekilde enerji vermek için mücadele ediyoruz. Bunun gibi birçok teknoloji yatırım devam etmekte. Mesela şu anda herhangi bir yerde arıza olduğu zaman bu bize otomatik olarak 186 çağrı merkezinden önce sistemimize düşmekte ve ilgili ekip elemanları oraya yönlendirmekte. Bu da bizim arıza süremizi minimize etmekte ve vatandaşın daha az kesinti yaşamasına sebep olmaktadır. Bu uygulama ilk kez Trakya’da başladı” diye konuştu.

Kaynak: İHA