Domates Güvesi İle Mücadele Çalışmaları

Çanakkale İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ, kentte "Tuta Absoluta" olarak da bilinen domates güvesi ile mücadelenin sürdüğünü söyledi.

Karadağ, Eceabat ilçesine bağlı Büyük Anafarta ve Yalova köylerinde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, son yıllarda domates yetiştiriciliğinde özellikle domates güvesinden kaynaklanan zararların çiftçileri domates yetiştiriciliğinden uzaklaştırdığını söyledi.

Bunun üretim alanlarının da düşmesine neden olduğunu anlatan Karadağ, şöyle konuştu:

"Domates güvesi ile sadece kimyasal mücadele yeterli olmamakla birlikte, aşırı ilaçlama insan sağlığını da olumsuz etkilemektedir. Biz de İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak 2017 yılında Batak Ovası'nda biyoteknik mücadele projesi yaptık ve bölgede domates yetiştiren tüm çiftçilerin biyoteknik mücadele yapmasını sağlayarak, yılda 10 ilaçlamaya kadar daha az kimyasal kullanılmasını sağladık. 2018 yılında Eceabat Büyük Anafarta ve Yalova köylerini de bu projeye dahil ederek, bölge çiftçisinin daha az ilaçlamayla daha verimli ve sağlıklı domates yetiştirerek emeğinin karşılığını madden ve manen almasını amaçlıyoruz."

Daha sonra çiftçilere, Çanakkale bölgesinde yapılan mücadele çalışmaları anlatıldı.

Toplantıya, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Halil İbrahim Büyükgaga, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Başak Egesel, Eceabat İlçe Tarım Müdürü Yücel Tokgöz, teknik personel ve üreticiler katıldı.

Kaynak: AA