Uzun Menzilli Hava Savunma Sistemi Çalışmaları Sürüyor

Savunma Sanayii Müsteşarlığı, silahlı kuvvetlerin uzun menzilli hava savunma sistemi ihtiyaçlarını karşılamak için ASELSAN, ROKETSAN ve EUROSAM ortaklığında SAMP-T hava savunma sisteminden daha gelişmiş bir sistem üzerinde kavram tanımlama çalışması yürütüyor.

Savunma Sanayii Müsteşarlığı, silahlı kuvvetlerin uzun menzilli hava savunma sistemi ihtiyaçlarını karşılama yönünde çalışmalarını çeşitli alternatifler üzerinden sürdürüyor. Bu kapsamda Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi (UMBHFSS) Projesi yürütülüyor. Projenin bir aşaması olarak ASELSAN, ROKETSAN ve EUROSAM (MBDA İtalya-Thales Fransa ortaklığındaki firma) arasında uzun menzilli hava ve füze savunma sistemi geliştirilmesi kapsamında olası iş birliği modellerinin belirlenmesine yönelik çalışma yapmak üzere firmaların niyetlerini beyan ettiği bir anlaşma 14 Temmuz 2017 tarihinde imzalanmıştı. Böylece üç firma bir iş ortaklığının başlangıcını yapmıştı. 8-9 Kasım 2017 tarihli NATO Savunma Bakanları Toplantısı’nda da proje kapsamında Türkiye, Fransa ve İtalya savunma bakanları arasında bir niyet beyanı imzalamıştı.

Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile proje ortakları arasında UMBHFSS Projesi Kavram Tanımlama Çalışması Sözleşmesi ise 5 Ocak’ta imzalandı. Buna göre proje ortakları daha önce EUROSAM’ın geliştirdiği SAMP-T hava savunma sisteminden daha gelişmiş bir sistem üzerinde birlikte kavram tanımlama çalışması yapmaya başladı.

Proje kapsamındaki çalışmalara 30 Mayıs tarihinde Ankara’da üst düzey katılımcılarla icra edilen bir toplantı ile devam edildi. Kavram tanımlama çalışmasının 2019 yılı sonunda SSM’ye sunulması bekleniyor.
Kaynak: İHA