California'da Seçim Heyecanı

ABD eski Demokrat Başkan aday adayı ve Senatör Bernie Sanders 5 Haziran’da gerçekleşecek California seçimleri öncesi hem seçmenleri harekete geçirmek hem de var olan sorunlara dikkat çekme amacıyla çeşitli noktalarda farklı sivil toplum örgütleri ile birlikte konuşmalar düzenledi.

California'da Seçim Heyecanı
Senatör Bernie Sanders, sabah saatlerinde Anaheim Disney’de sendikalı işçilerle düzenlediği toplantıda adil ücretlendirme çağrısı yaparken, Downtown Los Angeles’ta yer alan Million Dollar Theater’da Black Lives Matter (Siyah Yaşamları Önemlidir), California For Progresss (Gelişim için California) grupları ile birlikte büyük bir miting düzenledi.

Mitinge sosyal konularda yaptığı çalışmalarla da bilinen Aktris Frances Fisher gibi ünlüler de katıldı.

Binlerce Californialının katıldığı mitingde konuşan Black Lives Matter aktivisti gazeteci Shaun King mevcut adalet sistemi için “Sistem bozuk diyorlar, sistem çalışmıyor diyorlar. Sistem tam da tasarlandığı gibi çalışıyor. Bazılarının hakkını korurken siyahları, Latin Amerikalıları ve diğer azınlıkları öldürüyor” diyerek sistemin acil değiştirilmesi gerektiğini söyledi.



Ardından konuşan California Black Lives Matter grubundan Melina Abdullah, önce katılanlarla birlikte eşitlik ve azınlık hakları için hayatını kaybedenlerin isimlerini tek tek andı. Abdullah, toplumda ardından var olma konusunda zorlukların devam ettiğini söyleyerek “Şu an yeni bir linç dönemindeyiz” dedi ve bunda hep beraber karşı çıkılabileceğini anlattı.

Sanders’ın konuşmasından önce tekrar söz alan Shaun King, Sanders’ın politik ve aktivist özelliklerini tek tek sıralayarak Sanders’ın Chicago’da gerçekleşen ilk oturma eylemlerine liderlik ettiğini hatırlattı. Ayrıca King, Sanders için “Donald Trump’ı yenebileceğine inandım ve hala yapabileceğine inanıyorum” dedi.

Konuşmasında özellikle gerçekleşmesi gereken hapishane ve ceza reformlarından bahseden Sanders, “Bugün Amerika’da 2 milyondan fazla tutuklu var. Bu sayı Çin’den bile yüksek. Ve en acısı bu insanların 400 bininin suçu sadece fakir olmak” diyerek sistemde tutuklu bulunanların birçoğunun sadece kefalet parasını ödeyemedikleri için hapishanelerde olduğunu belirtti.

“Bazılarımız Charles Dickens’in kitaplarında getto hapishaneleriyle ilgili kitap okumayı hatırlıyor, hatırlıyor musunuz? Getto hapishaneleri, bu İngiltere’deki 1800’lerde korkunçtu. Senin için haberlerim var, Amerika Birleşik Devletleri’nde getto hapishaneleri var” diyen Sanders, California’da bir kişiyi hapiste tutmanın maliyetinin bir kişiyi Californiya Üniversitesi’ne göndermenin iki katı olduğunu söyledi.



Kırık ve çalışmayan adalet sisteminin önemi konusunda, “Bugün 6 milyon Amerikalı, mahkemede ceza aldığı için oy kullanma hakkını kaybetti” ifadesini kullanan Sanders, “Bunların bir buçuk milyonu Florida eyaletinde yaşıyor. Şimdi bazılarınız, başkanlık seçimlerinin Florida’da birkaç yüz oy ile kararlaştırıldığını hatırlarsınız” dedi.

Konuşması sırasında veya yöneltilen sorular esnasında 2020’de gerçekleşecek başkanlık seçimlerinde tekrar aday olup olmayacağı konusunda bilgi vermeyen Sanders’ın California’da gerçekleştirdiği mitingler bu konudaki beklentileri körükledi.
Kaynak: İHA