KEYEM, Çocukları Kentle Tanıştırdı

TÜBİTAK destekli proje, çocuklara yaşadıkları sokak, mahalle, ilçe ve kenti tanımlarını sağladı KEYEM Müdürü Yasemin Çakırer Özservet: 'Kent çocuklar için keşfi, içinde yaşanılması zor ve korkutucu olabiliyor. Bu korkuları besleyen bir de ebeveynin endişeleri varsa çocuklar mecburen kapalı ortamlarda, teknoloji bağımlısı oluyor ve hareketsiz yaşama mahkum kalıyor. Çocukları sokağa çıkarmak ve sokağı, kendisinden farklı mahallelerden ve farklı özelliklerdeki akranlarıyla keşfetmesini sağlamak, çocukta kendine ve çevresine güveni temin edecek'

"İstanbullu Çocukların Doğaya ve Kente Uyumu" projesi, çocukları yaşadıkları sokak, mahalle, ilçe ve kentle buluşturdu.

Marmara Üniversitesi Kent Sorunları ve Yerel Yönetimler Araştırma ve Uygulama Merkezi'nden (KEYEM) yapılan açıklamaya göre, TÜBİTAK destekli proje, çocuklara yaşadıkları sokak, mahalle, ilçe ve kenti tanımlarını sağladı.

Proje ekibinde, Marmara, İstanbul ve Beykent üniversitelerinden 4 hoca, alanında uzman 15 eğitmen, 20 rehber ve 1 sağlık uzmanı yeraldı.

İstanbul'un Üsküdar, Ümraniye ve Kağıthane ilçelerindeki dezavantajlı bölgelerden seçilen 10-12 yaş grubundaki 25-35 arası çocukların atölye, gezi ve eğitimler aracılığıyla kent ve yaşam alanları hakkında farkındalık kazanmaları amaçlanan proje kapsamında, kentli çocuklarınkentlilik ve aidiyet bilincine yönelik farkındalık kazandırma konusunda örnek teşkiledecek atölyeler düzenlendi.

Proje ile çocukların kentte doğal ortamlarda hem birbirleriyle hem farklıkentsel mekan türleriyle tanışmaları, keşif yolculuğuna çıkmaları ve bu yolculuğu gelenekselsanatlarla, doğadan esinlenmelerle pekiştirmeleri hedeflendi.

Çalışma katılımcısı çocuklarlagerçekleştirilen sanat atölyeleri sonrasında, çocukların kentsel doğal alanlarla kenti ve kendiniilişkilendirebilmesi, kentsel alana dair aidiyet ve sorumluluk geliştirmesi ve yaşam alanlarına sahip çıkmasına yönelik bilinç geliştirmesi amaçlandı.

KEYEM Müdürü Yasemin Çakırer Özservet, kentin çok hızlıgelişen, büyüyen, değişen yapısına çocukların ayak uydurmaktazorlandığını belirterek, şunları kaydetti:

"Kent çocuklar için keşfi, içinde yaşanılması zor ve korkutucu olabiliyor. Bu korkularıbesleyen bir de ebeveynin endişeleri varsa çocuklar mecburen kapalı ortamlarda, teknoloji bağımlısıoluyor ve hareketsiz yaşama mahkum kalıyor. Çocukları sokağa çıkarmak ve sokağı, kendisinden farklımahallelerden ve farklı özelliklerdeki akranlarıyla keşfetmesini sağlamak, çocukta kendine veçevresine güveni temin edecek."
Kaynak: AA