'Ihlamur Balına Coğrafi İşaret Ve Patent Alımı' Projesi

Yenice Kaymakamlığı ile Yenice İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen "Ihlamur Balına Coğrafi İşaret ve Patent Alımı" projesi kapsamında ıhlamur ağaçlarının çiçek açma döneminin sona ermesiyle analiz aşamasına geçileceği bildirildi.

Yenice Kaymakamı Muhammet Fatih Demirel, gazetecilere yaptığı açıklamada, ıhlamur ağaçlarından polen toplama işleminin bitirileceğini söyledi.

Temmuz ve ağustos aylarında bal sağım işlemi yapılacağını ve balda analiz işlemleri, laboratuvar çalışmaları yapılıp başvuru aşamasına geçileceğini ifade eden Kaymakam Demirel, "İlçemizdeki ıhlamur ağacı envanterinin çıkarılması, ıhlamur balının üretim miktarının yoğunlaştığı yerlerin tespiti, ıhlamur balı ile ilgili akademik tarama, belirlenen istasyonlara kovanların yerleştirilmesi gibi çalışmalar yapılmıştır. Tabi çalışmanın en başında Hacettepe Üniversitesi Arı ve Arı Ürünleri Uygulama Merkezi (HARÜM) ile temas kurulmuş ve destek istenmiştir." diye konuştu.

Demirel, gerekli donelerin proje ekibi tarafından analizler için toplanmaya başlandığını, çalışmaların olumlu neticelendiğinde, arıcılık faaliyetlerine ekonomik değer katacak marka bir ürün ortaya çıkarılacağını ve Yenice ıhlamur balının markalanmış olacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA