Atatürk'ün Tokat'a Gelişinin 99. Yıl Dönümü

Atatürk'ün Tokat'a gelişinin 99. yıl dönümü dolayısıyla tören düzenlendi.



Cumhuriyet Meydanı'ndaki törende, Vali Ömer Toraman, Garnizon Komutanı Albay Aykut Biçeroğlu ve Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, Atatürk Anıtı'na çelenk sundu.

Belediye Başkanı Eroğlu, burada yaptığı konuşmada, bugünün Tokat için çok anlamlı bir gün olduğunu söyledi.

Gazi Mustafa Kemal'in ilki 26 Haziran 1919 olmak üzere Tokat'a toplam altı defa geldiğini belirten Eroğlu, "Bu ziyaretlerin ilk üçü aynı yıl gerçekleşiyor ve düşman işgalinin etkisiylebitap düşen halkı yeniden motive etmek ve milli mücadele fitilini ateşlemek için ulaşımın zar zor yapıldığı, türlü imkansızlıklar içinde gerçekleşiyor. Anadolu'nunbirçok noktasına düzenlenen bu ziyaretler milli mücadele ruhunu besleyen en önemliunsurlardandır." dedi.

Gazi Mustafa Kemal'in farklı zamanlarda gerçekleştirdiği yurt gezilerinin araştırılmasının, hem Kurtuluş Savaşı hem de Cumhuriyet döneminin daha iyi anlaşılmasına büyük katkı sağlayacağını ifade eden Eroğlu, şöyle devam etti:

"Onun bu gezilerde verdiği mesajlar, çok iyibir şekilde algılanmalı ve gelecek kuşaklara doğru bir şekilde mutlaka aktarılmalıdır.Çok kısa bir zamanda çok büyük işler başarabilmenin sırrını bu gezilerde aramakgerek."

Gazi Mustafa Kemal'in 26 Haziran 1919 tarihinde Tokat Belediyesini de ziyaret ettiğini ifade eden Eroğlu, şunları kaydetti:

"Belediye binasında Tokat'ın ileri gelenlerinden oluşan 25-30 kişilik bir topluluğa sesleniyor ve diyor ki, 'Hiçbir müdafaa vasıtasına malik olmasak bile, dişimiz tırnağımızla, zayıf ve dermansız kolumuzla, mücadele ederek, şeref ve haysiyetimizi, namusumuzu müdafaa etmeyi zaruri görüyorum. Tarih bize vatanuğrunda canını, malını esirgemeyen milletlerin asla ölmediklerini hala yaşadıklarını göstermektedir. Ben hayatımı hiçbir zaman milletimden üstün görmedim vegörmeyeceğim. Her an milletim için şerefimle ölmeye hazırım.' İşte bu cümlelerTokatla beraber Anadolu'nun birçok köşesinde milli uyanışı ve buna mukabil millet olmanın temel bilincini oluşturuyor."

Konuşmanın ardından öğrenciler çeşitli şiirler okudu.

Kaynak: AA