TESKİ'den Sosyal Medyadaki İddialara Cevap

Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi (TESKİ), bazı sosyal medya hesaplarında Tekirdağ’da ishal salgınlarının arttığı ve artışın sebebinin de içme sularına karışan lağım suları olduğu yönündeki paylaşımlar için açıklama yaptı.

TESKİ tarafından yapılan yazılı açıklamada iddialar reddedilirken, "Tekirdağ Valiliğine bağlı resmi makamlarla yapılan görüşmeler neticesinde, içme suyundan kaynaklı herhangi bir ishal salgını vakası olmadığı bilgisi alınmıştır" denildi.

"İçme suyundan kaynaklı herhangi bir ishal salgını vakası olmadığı bilgisi alınmıştır"

Yayınların TESKİ’yi yıpratmak için yapıldığı belirtilen açıklamada "Bazı sosyal medya hesaplarında Tekirdağ’da ishal salgını olduğu, bunun da sebebi olarak TESKİ’nin içme sularına lağım karıştığı iddia edilmektedir. TESKİ’yi yıpratmak için yapılan yayınlarda yer alan ifadeler tamamen asılsız olup gerçeği yansıtmamaktadır. İçinde bulunduğumuz seçim dönemi sebebiyle, siyasi amaçlı olarak halkımız bazı şer odakları tarafından yalan ve yanlış bilgilerle olumsuz yönlendirilmeye çalışılmaktadır. Asılsız yayınlarda iddia edilen konu üzerine, Tekirdağ Valiliğine bağlı resmi makamlarla yapılan görüşmeler neticesinde, içme suyundan kaynaklı herhangi bir ishal salgını vakası olmadığı bilgisi alınmıştır" denildi.

"Şebekeye verdiğimiz su sürekli olarak denetlenmektedir"

Açıklamada, içme suyunun hijyen kalitesinin kontrolleri ile ilgili çalışmalara da yer verilerek şu bilgiler paylaşıldı:

"TESKİ personeli tarafından ayda 400 lokasyondan mikrobiyolojik numune ve kimyasal numune olmak üzere toplam 800 adet su numunesi alınmaktadır. Ayrıca Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri tarafından da, yeni oluşturduğumuz numune alma kabinlerinden numuneler alınarak şebekeye verdiğimiz su sürekli olarak denetlenmektedir. İçme-kullanma suyunda dezenfeksiyon etkinliğinin denetlenmesi amacıyla, serbest klor ölçümleri Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğünün belirlemiş olduğu noktalardan TESKİ Klor Saha Personeli tarafından pazar günü dahil her gün yapılmaktadır.

Tekirdağ ili genelinde klorlama yapılmayan hiçbir noktamız bulunmamakta olup, klorlama oranımız yüzde 100’dür. Yine içme suyu depolarımız her sene rutin aralıklarla temizlenmektedir. Alınan bu tedbirler sonucu bugüne kadar TESKİ’ye resmi makamlar tarafından su kaynaklı herhangi bir hastalık bildiriminde bulunulmamıştır."

"Adli ve idari makamlara gerekli başvurular yapılacaktır"

Söz konusu yayınlar hakkında adli ve idari sürecin de başlatılacağı ifade edilirken "Bu tür yayınlar yapılarak şebekeye verilen içme suyunun güvensiz ve sağlıksız olduğu algısı oluşturularak, vatandaşlarımızın ev tipi su arıtma cihazları satın almaya ya da paketlenmiş su kullanmaya yönlendirilmeye çalışıldığı düşünülmektedir. Kamuoyunu yanlış yönlendirmeye yönelik bu tür maksatlı yayınlara itibar edilmemesi vatandaşlarımızın lehine olacaktır. Ayrıca yapılan bu asılsız yayınlar hakkında adli ve idari makamlara gerekli başvurular yapılacaktır" denildi.
Kaynak: İHA