'25 Aralık Darbeye Teşebbüs' Davasında Ara Karar

FETÖ/PDY'nin, takipsizlikle sonuçlanan 25 Aralık soruşturmasında usulsüzlükler yaptıkları ve şüphelilere kumpas kurarak darbeye teşebbüs ettikleri iddiasıyla firari terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen, ABD'deki Hakan Atilla davasında tanıklık yapan Hüseyin Korkmaz ile eski Emniyet Müdürü Yakub Saygılı'nın da aralarında bulunduğu 12'si tutuklu 69 sanığın yargılanmasına devam edildi İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, aralarında Saygılı'nın da bulunduğu tutuklu 12 sanığın bu hallerinin devamına hükmederek duruşmayı 9 Temmuz'a erteledi

Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY), takipsizlikle sonuçlanan 25 Aralık soruşturmasında usulsüzlükler yaptıkları ve şüphelilere kumpas kurarak darbeye teşebbüs ettikleri iddiasıyla terör örgütü elebaşı firari Fetullah Gülen, ABD'deki Hakan Atilla davasında tanıklık yapan Hüseyin Korkmaz ile eski Emniyet Müdürü Yakub Saygılı'nın da aralarında bulunduğu 12'si tutuklu 69 sanığın yargılandığı davada, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına hükmedildi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada tutuklu sanıklar Mehmet Fatih Yiğit, Kazım Aksoy, Hüseyin Tokgöz ve Fatih Aydın ile başka suçtan tutuklu sanık Yasin Topçu hazır bulundu. Tutuklu sanıklar Ercan Taş, Hayrettin Can ve Raif Bektaş ise duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı.

Duruşmaya müştekiler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Necmeddin Bilal Erdoğan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, eski Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ile Serhat Albayrak, Ahmet Ergün, Abdulkerim Çay, Usame Kutup, Cengiz Aktürk, Yasin El Kadı'nın avukatları hazır bulundu.

Duruşmada, suç tarihinde komiser olan Mehmet Fatih Yiğit savunmasını yaptı. Sanık Yiğit hakkındaki suçlamaları kabul etmedi. Tutuklu sanıklar söz alarak, tahliye ile davaya ilişkin taleplerde bulundu.

Taleplere ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, atılı suçların vasıf ve mahiyeti, iletişim tespit tutanakları, "ByLock" HTS tespit raporları ve müşteki ifadelerini dikkate alarak, sanıklar Yakub Saygılı, Kazım Aksoy, İbrahim Şener, Arif İbiş, Mustafa Demirhan, Mehmet Habip Kunt, Mehmet Fatih Yiğit, Hüseyin Tokgöz, Ercan Taş, Hayrettin Can, Fatih Aydın ve Raif Bektaş'ın tutukluluk hallerinin devamına hükmetti.

Heyet, tutuksuz sanıklar eski İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Hamza Tosun ve Sinan Sağyalavaç hakkında çıkarılan yakalama emrinin devamına, sanıklar Fetullah Gülen, ABD'deki Hakan Atilla davasında tanıklık yapan Hüseyin Korkmaz ve Sinan Dursun hakkındaki gıyabi tutuklama, müzekkere ve kırmızı bültenle aranma kararlarının devamına karar verdi.

Bir sonraki duruşmada savunması alınamayan diğer sanıkların dinlenilmesine karar veren heyet, yargılamanın sıralı şekilde 9, 10, 11 ve 12 Temmuz'da yapılmasına hükmetti.

- İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, bir numaralı sanık olarak FETÖ elebaşı Fetullah Gülen yer alıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, eski Başbakan Yardımcısı AK Parti Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan, Serhat Albayrak, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit ve eski Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu'nun "müşteki" olarak yer aldığı iddianamede, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ile bazı bakan ve milletvekilleri "mağdur" sıfatıyla bulunuyor.

İddianamede, Gülen, Sinan Dursun, eski emniyet müdürleri Yakub Saygılı, Kazım Aksoy ve Hamza Tosun'un da aralarında bulunduğu 67 sanığın, "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen ya da tamamen engellemeye teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

Sanık iki polis hakkında ise ''terör örgütüne üye olmak'' suçundan 15'er yıla kadar hapis cezası talep edilen iddianamede, Gülen ve Dursun'un ayrıca "FETÖ/PDY silahlı terör örgütünü kurmak ve yönetmek" suçundan 15 ila 22,5 yıl, "devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri, siyasal casusluk maksadıyla elde etmek" suçundan 22,5 ila 30 yıl olmak üzere toplam 37 yıl 6 ay ila 52 yıl 6 ay arasında değişen sürelerde hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 19 Ekim 2015 tarihinde iddianamenin kabulüne karar vermiş ve firari sanıklar Fetullah Gülen ve Sinan Dursun'un gıyabında tutuklanmasına hükmederek, iki sanık hakkında ayrıca kırmızı bülten çıkarılması talebinde bulunmuştu. Firari sanık Hamza Tosun hakkında ise yakalama kararı verilmişti.
Kaynak: AA