Saros Körfezi Yerel Balıkçılarından Trollere Tepki

Dünyada kendi kendini temizleyebilme özelliği ile nadide körfezlerden birisi olan Saros’un yerel balıkçılarının trol ve gırgırlara tepkisi dinmiyor. Edirneli balıkçılar, trol ve gırgırların bölgeden gitmesi ile balık popülasyonunun hızla artış gösterdiğini söyledi.

Saros Körfezi Yerel Balıkçılarından Trollere Tepki
Edirne’nin Enez ilçesinde bulunan limanda balık restoranı işletmecisi Halil Çayır (44) isimli vatandaşın, trolle avlanan denizciler tarafından bıçaklanarak öldürülmesinin ardından bölge halkı ve yerel balıkçılar, ayaklanarak trol ve gırgırlara tepki gösterdi. Saros sakinleri, Enez Adliyesi ve limanda yaptıkları eylemlerle trol ve gırgırların 15 Nisan 2018’de başlayacak olan av yasağından 1 ay önce gitmelerini sağladı.

"Trol ve gırgırlar gitti, balık popülasyonu arttı"

18 yıldır balıkçılık yaptığını söyleyen Enezli balıkçı İsmail İşcan, "Geçmiş yıllarda yoğun şekilde istavrit ve uskumru yoktu. Bilhassa geçen yıl tane ile tutuyorduk. Şu anda kilolarla tutuyoruz. Geçen av döneminde burada trol ve gırgırcılardan bazı balıkçılar bir kardeşimizi katlettiler. Bundan dolayı Enez halkı olarak biz onları buradan kovaladık. Yaklaşık yasak döneminden 1 ay evvel. Ondan dolayı hamsi ve sardalye çok kırılmadı. Şu anda yoğun şekilde istavrit, uskumru var. Muhtemelen yaz sonunda lüferin de aynı şekilde olacağını kanısındayım" dedi.

13 yaşından bugüne balıkçılık yaptığını dile getiren Gülçin Tüzün de "Mesleğimiz bu, ekmeğimizi denizden kazanıyoruz. Balığın bol olmasının sebebi gırgır ve trollerin av yasağından bir ay önce biz onları buradan gönderdik, kovaladık. Kovaladığımız için balığımız şu an denizde çok. Çok olduğu için de biz de ekmek paramızı kazanıyoruz. Fakat trol ve gırgırlar buraya gelmeye başladıktan itibaren burada ne balık kaldı, ne de başka şey. Hiçbir şey kalmadı" ifadelerini kullandı.

"Küçücük hamsileri de tutuyorlar, denetlenmelerini istiyoruz"

Saros Körfezi’nde yıllardır yerel balıkçılık yaptığını söyleyen Ayhan Tüzün ise "Baba mesleğimiz balıkçılık. Bu gırgırlar, troller yavru balığı tükettiler burada. Şimdi onlar gidince çoğaldı tabi, yavru havyar zamanı da yumurta bırakıyor. Ama bunları troller hepsini yok ediyor. Tabi bunların denetlenmeleri lazım, onlar küçücük hamsileri de tutuyorlar. Denetlenmelerini istiyoruz" şeklinde konuştu.



"Troller yasal avlanıyor fakat denetim mekanizması çalışmıyor"

Enez Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Özkan Günenç, İzmir’e ve İstanbul’a balık toptancılığı yaptığını belirterek, "Balığı Saros Körfezi’nden kendi denizimizden topluyoruz. Balıkçılardan, limanda tedarik edip daha sonra paketleyip İstanbul’a ve İzmir’e sevk ediyoruz. Bu sene uskumru ve vatoz daha fazla görünüyor denizde. Bunun da trollerin gitmesi ile alakalı olduğunu düşünüyoruz. Troller denizde yasal avlanıyorlar fakat bir denetim yok bununla ilgili. Balığın küçüğü büyüğü hepsini tutuyorlar. Bir denetim mekanizması çalışmıyor bu konuda" dedi.

Öte yandan, 15 Temmuz 2018 tarihinde başlayacak yasal avlanma sezonu öncesi bölge balıkçıları, Enez Kaymakamı, Enez Belediye Başkanı ve STK’lar ve bölge sakinlerinden oluşturacaklar bir heyetle Edirne Valisi Günay Özdemir’i ziyaret ederek, trol ve gırgırların Saros Körfezi’ne dönmemeleri ile ilgili fikir ve önerilerini aktaracaklarını belirtti.

Kaynak: İHA