Göçmen Çocuklar Nijer'e Geri Dönüyor

Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu (UNICEF), Avrupa ve Kuzey Afrika ülkelerinin düzensiz göçü engellemek istediği Nijer’e çok sayıda çocuğun geri döndüğünü açıkladı.

Göçmen Çocuklar Nijer'e Geri Dönüyor
UNICEF, göçmen çocukların Nijer’e iade edildiğini bildirdi. UNICEF, bu çocukları karşılaştıkları insan ticareti, şiddet, istismar, sömürü ve gözaltı gibi birçok riskten korumak için sınır ötesi mekanizmaların yetersiz olduğu konusunda uyardı.

Cezayir’de dört ay boyunca sokaklarda dilenen 7 yaşındaki Daoussiya, Nijer’deki köyüne geri döndü. Daoussiya’nın annesi Hassana, "Onu hep kalbimde tuttum. Bütün zamanımı onu düşünmekle geçirdim. Şimdi tek düşündüğüm akşam yemeğinde ona ne pişireceğim. Geleneksel etsiz çorbamız" dedi.

Daoussiya’nın annesi de dahil Kasım ayından beri 2 bini çocuk olmak üzere 8 bin Batı Afrikalı, Cezayir’den Nijer’e döndü.

UNICEF’e göre Nijer’e göçmen akını devam ediyor. Günde yaklaşık 500 göçmen geçişinin yaşandığı Nijer’de Nisan ayında geçişlerde bir önceki aya göre yüzde 14’ artış yaşanırken, bunların üçte birini bitkin düşmüş, şiddete maruz kalmış ya da yeterli destek ve koruması olmayan çocuklar oluşturdu. Nijer hükümeti ve BM Çocuk Ajansı, çocukların güvenliğini sağlamak için çözümler arıyor.

UNICEF ekipleri, yakın zamanda Gine, Liberya, Kamerun, Sudan ve Eritre’den çok sayıda erkeğin yanı sıra Nijer’de mahsur kalan yeni doğmuş bir bebek ve emziren anneler de dahil olmak üzere birçok kadın ve çocuğu bir araya getirdi. Mültecilerin pek çoğunun barınak ve su olmadan kavurucu sıcaklarda kısmen yürüyerek seyahat ettiği belirtildi.

UNICEF, ayrılan aileleri yeniden bir araya getirmek, çocukların öğrenmesini sağlamak ve temel sosyal hizmetlerden faydalanmasını sağlamak için çalışıyor. UNHCR ve IOM ile birlikte UNICEF, Nijer’deki çocuklarla aileleri yeniden bir araya getirmeye yardımcı olmak ve üçüncü ülkelerde yeniden yerleşimlerini desteklemek için (özellikle Libya’dan tahliye edilen Eritre ve Somali’den gelenler) Nijer yetkilileriyle birlikte çalışıyor. UNİCEF ayrıca, Niamey Çocuk Koruma Müdürlüğü tarafından yönetilen geçiş ve yönlendirme merkezlerindeki çocukların zor yolculukların travmasıyla başa çıkmaları için acil psiko-sosyal destek almalarına yardımcı oluyor.

UNICEF, önümüzdeki aylarda çocuklar için koruyucu hizmetler sunan tek duraklı sosyal refah merkezleri kuracak. Bu tek duraklı merkezler, refakatsiz ya da ayrılmış çocukları, hareket halindeki savunmasız aileleri destekleyecek, temel ev eşyalarını, sağlık ve sevk hizmetlerini sunmanın yanı sıra aile üyeleriyle iletişimi sürdürmek için yardım sağlayacak.
Kaynak: İHA