Afrika'da Birkaç Bin Yaşındaki 13 Ağacın 9'U Yok Oldu

Yalnızca Güney Afrika’da bulunan ve binlerce yıl yaşayan dünyanın en yaşlı 13 baobab ağacından 9’u iklim değişikliği nedeniyle yok oldu.

Afrika'da Birkaç Bin Yaşındaki 13 Ağacın 9'U Yok Oldu
Araştırmacılar, Güney Afrika ülkeleri Zimbabwe, Namibya, Güney Afrika, Botswana ve Zambiya’da binlerce yıl yaşayan, köklerinin dallar gibi toprağa sarılması sebebiyle tersine dönmüş ağaçlar olarak tanımlanan 13 baobab ağacının 9’unun doğrudan iklim değişikliği sebebiyle öldüğünü ya da kısmen öldüğünü belirtti.

Devasa boyutlarıyla şimdilerde insanların toplanma alanları olan, eskiden fillerin altında toplandığı sulak yerlerdeki baobab ağaçlarının kurtarılması için çalışma yapıldığı kaydedildi. Baobab ağaçlarının ortalama ömürlerinin 2 bin 500 yıl olduğu, Güney Afrika’daki Limpopo, Mocacisluf yakınlarındaki Sunland fidanlığındaki baobab ağacının yaşının ise 6 bin olduğu kaydedildi.

Nature Plants dergisinde yayımlanan araştırmada, en yaşlı 13 baobab ağacından 9’unun ve en büyük baobab ağacının 6’sının öldüğü veya ölmek üzere olduğu belirtildi. Araştırmada ölümlerin bir hastalıktan kaynaklanmadığı, yaşlı baobab ağaçlarının doğal sebeplerden öldüğü kaydedildi.
Kaynak: İHA