TBMM Sıfır Atık Projesine Katıldı

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı İsmail Kahraman, "Geri dönüştürülen atıkların yüzde 11’i ekonomiye yeniden kazandırılıyor. Bu proje başarıya ulaşırsa, 10 milyar liralık ekonomik kazanç meydana gelecek ve 100 bin insanımızda iş imkanına kavuşacak. 400 bin kişi geçiminin katı atıkların ekonomiye kazandırılması işinden sağlayacak" dedi.

Sıfır Atık Projesi açılışına TBMM Başkanı İsmail Kahraman, TBMM Genel Sekreteri Mehmet Ali Kumbuzoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk ve diğer yetkililer katıldı.

Kahraman, kirliliğin her tarafta olduğunu belirterek, "Bir Çernobil oluyor, kendisinden kilometrelerce uzakta olan insanlar tesir altında oluyor, yağmur oluyor, radyasyon bölgeye yayılıyor, sulama karışıyor, balıklar zehirleniyor. Zor bir dünyadayız. Dengeyi bozan kişilerle şikayet eden kişiler aynı" diye konuştu.

TBMM Başkanı Kahraman, sözlerini şöyle tamamladı:

"Temizlik, üzerinde çok hassasiyetle durulması gereken hadise. Riayet edilmiyor, insanlar ikaz edilmiyor. Geri dönüştürülen atıkların yüzde 11’i ekonomiye yeniden kazandırılıyor. Bu proje başarıya ulaşırsa, 10 milyar liralık ekonomik kazanç meydana gelecek ve 100 bin insanımızda iş imkanına kavuşmuş. 400 bin kişi geçiminin katı atıkların ekonomiye kazandırılması işinden sağlayacak."

TBMM Genel Sekreteri Mehmet Ali Kumbuzoğlu, 180 noktada dörtlü biriktirme merkezleri oluşturduklarını ifade ederek, 200 noktada organik ve dönüştürülemeyen atıklar için kumbara sistemi oluşturduklarını söyledi etti. Kumbuzoğlu, TBMM’de 12,5 ton tehlikeli atık ve 220 ton tehlikesiz atık oluştuğunu belirtti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk, sıfır atık israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, oluşan atığın miktarının azaltılmasını, toplama sisteminin kurulmasını, atık sanayi sektörünün kapsayan atık önleme sistemi olarak tanımlanabileceğini belirterek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı nezdinde 12 ayda 150 ton atığın çöp depolama alanına gitmesinin önlendiğini, 101 ton kağıt, karton geri kazanıldığını ve 10 bin 717 ağacı kesilmesinin önlendiğini, 28 ton plastiğin geri kazanılmasının sağlandığını, 455 varil petrole eş değer atık geri kazanıldığını ifade etti.

Kahraman, daha sonra yetkililerden bilgi aldı.
Kaynak: İHA