Bakan Arslan Açıklaması 'Bugün İtibarıyla Ankara-Polatlı Ekspresi Hizmet Vermeye Başlıyor'

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, "Bugün itibarıyla Ankara-Polatlı ekspresi hizmet vermeye başlıyor. Hızlı ve yüksek hızlı trenler, söylenildiği gibi göçe sebep olmuyor aksine göçü sağlıyor" dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Türk Telekom Doğu Ekspresi Ulusal Fotoğraf Yarışması’nın ödül törenine katıldı.

Törende konuşma yapan Bakan Arslan, Doğu Ekspresi ile seyahati bir adım daha ileriye taşıyan "Tam O An" fotoğraf yarışmasına, 81 ilden yarışmaya katılan fotoğraf sanatçılarını tebrik etti. Demiryollarının Türkiye’nin son 1,5 asırlık kaderinin, acılarının, sevinçlerinin, ayrılıklarının ve kavuşmalarının tarihini yansıttığını ifade eden Arslan, "Trenler, 162 yıl boyunca yalnızca yük ve yolcu taşımadı. Birlik ve beraberliğimizi sağlayan değerlerimizi de taşıdı. İstiklal Harbi günlerinde askerimiz, mühimmatımız, gazilerimiz; barış günlerinde bu ülkenin geleceğine ait ümitlerimiz ve heyecanlarımız da o trenle taşındı. Köyünden kalkıp İstanbul’a göçen vatandaşımız da trenle hayallerine doğru yolculuk etti. Doğu Ekspresi de, her şeyden önce Türk kültür hayatının en rafine, en canlı dönemlerinin yaşandığı dönemlerde kara trenle, Türk kültür mirasının maddi ve manevi değerlerin izinde dolaştı. Şimdi de çok daha konforlu bir şekilde Türkiye’ye ve dünyaya yayın yapmak, hafızamızı canlandırmak, ülkemiz güzelliklerini tanıtmak üzere Türkiye’nin doğusundan batısına yol alıyor. Ülkemizin saklı güzelliklerini, saklı zenginliklerini aşikâr etmek için yola çıkıyor. Bize tarihimizi hatırlatmak, kültürümüzü hatırlatmak, bir inci tanesi gibi Anadolu’ya serpilen dünya güzeli köylerimizi, kasabalarımızı hatırlatmak için yola düşüyor. Ülkemizin dört mevsim güzelliklerini gün yüzüne çıkarmak için tam 24 saati yollarda geçiriyor. Hem vatandaşlarımıza hem de yurt dışından ülkemize gelen konuklarımıza, demiryollarının yeni yüzüyle yeni vizyonuyla, dahası Türkiye’nin yeni yüzü ve yeni vizyonuyla örtüşen bir etkinlik sunuyor" şeklinde konuştu.

Arslan, demiryollarının 1,5 asrı aşkın bir süre boyunca ülkede kültüre, sanata, sosyal hayata büyük katkılar sağladığını vurgulayarak, Türkiye’nin tarihiyle Türk modernleşmesiyle etle tırnak gibi olduğunu söyleyerek, unutulan, kullanılmayan, çürümeye yüz tutan demiryollarının, modernleşmeyle tekrar kullanılır hale geldiğini vurguladı. Arslan, Doğu Ekspresi’nin son dönemde bu kadar rağbet görmesinde demiryollarının yeni yüzü ve yeni vizyonun oluşturduğunu belirtti.

Arslan, demiryollarını ayağa kaldırmak için yapılan çalışmaları anlatarak, demiryollarında Atatürk dönemindeki bahar havasını yeniden oluşturduklarını ve o muhteşem heyecanı yeniden yakalamak adına ciddi mesafe katettiklerini ifade etti.



"Doğu Ekspresi bir yılda 270 bin kişiyi ağırladı"

Bir zamanlar kullanılmayan Doğu Ekspresi’nin bir yılda 270 bin kişiyi ağırladığının altını çizen Arslan, bu yılın 5 ayında Doğu Ekspresi ile seyahat edenlerin sayısının 170 bini bulduğunu söyledi.

Garları sanatsal etkinliklerle sergilerle şenlendirdiklerini anlatan Arslan, bir yandan yatırım yaptıklarını bir yandan da demiryollarının hayatla olan bağını güçlendirdiklerini belirtti.

Bakan Arslan, saatlerinin demiryollarının geleceği için işlemeye devam ettiğini, mesailerinin de Atatürk’ün miras bıraktığı, uygarlık yolu olarak tarif ettiği demiryolları için harcadıklarını bildirdi. Bu yıl ilki olan yarışmaya 440 fotoğrafçının bin 529 fotoğrafla katıldığını vurgulayan Arslan, "Bu fotoğrafların 36 tanesi, ödül alan fotoğraflarla çarşamba günü Kars Garı’nda, daha sonra da Ankara Garı’nda sergilenmek üzere seçildi. 3 fotoğrafımız mansiyon ödülüne layık görüldü.

3 fotoğraf da dereceye girerek ödüle layık görüldü.

" değerlendirmesinde bulundu. Dereceye girenleri tebrik eden Bakan Arslan, gelecek yıl yarışmaya katılımcı sayısının, çok daha fazla olacağını ifade etti.

Yurtdışında olduğu gibi Türkiye’de de demiryolu fotoğrafçılığının gelişmesini istediklerini bildiren Arslan, "Sizleri demiryollarımızın ve ülkemizin gönüllü reklam elçileri olarak görüyoruz. Yaşadığımız anı geleceğe taşıyan, onu ölümsüzleştiren bir kare fotoğraf, bazen binlerce sayfa yazının anlatamadığını anlatabilir" diye konuştu.

Mevcut demiryolu hatlarının yüzde 95’ini yenilendiklerini, kalan kısma ilişkin çalışmaların ise bir iki yıl içinde tamamlanacağını dile getiren Arslan, tarihi Ankara Garı’nın konvansiyonel trenlere hizmet edeceğini söyleyerek, Irmak’tan bu tarafa hem Doğu Ekspresi hem Van Ekspresi hem de Güney Ekspresi yolcularının tarihi gara kadar geldiğini söyledi.

Bugün itibarıyla Ankara-Polatlı ekspresinin hizmet vermeye başladığını dile getiren Bakan Arslan, hızlı ve yüksek hızlı trenlerin söylenildiği gibi göçe sebep olmadığını aksine tersine göçü sağladığını bildirdi. Ankara’daki Atatürk’ün konut ve karargah olarak kullandığı bina ve müzenin, tarihi Ankara Garı’nın da kültürün bir parçası ve değerler olarak hizmet vermeye devam edeceğine işaret eden Arslan, "Birileri yanlış bilgi üzerine yanlış algılar oluşturmaya çalışsa da. Tarih, kültür, geçmiş hepimizin. Gurur duymak nasıl hepimizin hakkıysa onlara sahip çıkmak, onları ayakta tutmak da hepimizin görevi. Biz, bu görevimizin bilincindeyiz" dedi.

Bakan Arslan, Doğu Ekspresi’nin bu kadar gündeme gelmesinin nedeninin, hatların kaliteli hale getirilmesi, modern konforlu ve sessiz trenlerle hizmet verilmesi, Gezi olayları dahil 17-25 Aralık olayları, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında insanların geçmişine sahip çıkılması gerektiği bilincinin oluştuğunu, geçmişi bilerek geleceğin kurulacağı için gençlerin Kars7a da Van’a da Kurtalan’a da giderek, oradaki güzellikleri keşfetmesinin yattığını kaydetti.

Ödül töreninde konuşan TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın ise Anadolu coğrafyasının her mevsimdeki eşsiz güzellikleri ay yıldızlı tren penceresinden bakan yolcuları büyülediğini belirterek, sanatçılara ve şairlere ilham kaynağı olduğunu bildirdi. TCDD Taşımacılık AŞ Genel Müdür Veysi Kurt da trenin, tarih sahnesine çıktığı günden bugüne sadece bir ulaşım aracı olarak görülmediğini ifade ederek, ulaştığı her yerin ekonomik, sosyal ve kültürel dokusunu dönüştürürken, insanların hayatının tam merkezinde yer aldığını, edebiyattan sinemaya, resimden fotoğrafçılığa sanatın pek çok dalına ilham verdiğini belirtti.

Konuşmaların ardından yarışmada dereceye girenlere ödülleri verildi.

Yarışmanın birincisi Erzincan’dan Doğu Ekspresinin gelişini bekleyen ve tam o anda çeken Murat Tok oldu. Tok’a ödülünü Bakan Arslan takdim etti.
Kaynak: İHA