'ABD Ve İsrail, Filistin İle Körfez Ülkeleri Arasındaki İlişkiyi Bozmak İstiyor' İddiası

New Yorker dergisinde çıkan 'Donald Trump'ın yeni dünya düzeni' başlıklı makalede, ABD ve İsrail'in, Filistin ile Körfez ülkeleri arasındaki ilişkiyi bozmak için birlikte çalıştığı ileri sürüldü.

ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin, Körfez ülkeleri ve Filistin arasındaki ilişkiyi bozmak için İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile girişimlerde bulunduğu iddia edildi.

New Yorker dergisinde çıkan "Donald Trump'ın yeni dünya düzeni" başlıklı makalede, ABD ve İsrail'in, Filistin ile Körfez ülkeleri arasındaki ilişkiyi bozmak için birlikte çalıştığı ileri sürüldü.

Makalede, Netanyahu'nun, Körfez ülkeleri ve Filistin arasındaki ilişkiyi bozmaya çalıştığı belirtilerek, "ABD ve İsrail, Filistin ile Körfez ülkeleri arasındaki ilişkiyi bozmak istiyor." denildi.

ABD eski Başkanı Barack Obama yönetiminin, Netanyahu'nun taleplerine duyarsız kaldığı belirtilen makalede, Netanyahu'nun, 2015'te Güney Kıbrıs'a yaptığı ziyaret sırasında Körfez ülkeleri liderleriyle gizlice bir araya geldiği ve bu görüşmede Netanyahu'nun Körfez ülkelerini Filistin konusunda uyardığı ve İran'la yapılan nükleer anlaşmaya karşı çıkmalarını istediği iddia edildi.

Makalede, Donald Trump'ın yönetimi, Obama'dan devralmasının ardından ABD ve Filistin arasındaki ilişkilerin kopma noktasına geldiğine dikkat çekildi.

Trump'ın, İsrail yanlısı damadı Jared Kushner'i Filistin ve İsrail arasındaki sorunu çözmek için görevlendirdiğine dikkat çekilen makalede, Trump'ın, ilk icraat olarak ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararı aldığı aktarıldı.

Kushner'in, Filistin Başmüzakerecisi Saeb Erekat ile yaptığı bir görüşmede sert diyaloğa girdiği belirtilen makalede, Erekat'ın, ABD’nin büyükelçiliği Kudüs'e taşıması durumunda Filistin-İsrail sorununda "arabuluculuk" rolünü yitireceği yönünde uyarıda bulunduğu, Kushner'in ise "Biz özgür bir ülkeyiz, bizi tehdit edemezsin." dediği kaydedildi.

Makalede, Trump yönetiminin ayrıca Filistinlilere yardım eden Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşuna (UNRWA) verdiği desteği azaltma kararı almasına değinildi.

ABD Başkanı Trump'ın ABD Tel Aviv Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması kararı özellikle Körfez ülkeleri arasında ciddi bir tepkiye yol açmamıştı.
Kaynak: AA