Hatay'da Bayram İçin Tatlı Telaşı Başladı

Hatay'da bayramların olmazsa olmazı arasında yer alan geleneksel lezzetlerden "kömbe" kurabiyelerinin imece usulü hazırlanması telaşı başladı.

Hatay'da Bayram İçin Tatlı Telaşı Başladı
Hatay'ın tüm ilçelerinde uzun yıllardır bayram dolayısıyla yapılan kömbe, cevizli, susamlı, hurmalı ve fıstıklı olmak üzere dört çeşit yapılıyor.

Ramazan Bayramı'nda ziyaretçilere ikram edilecek olan geleneksel bayram kömbesi, 7 çeşit baharat kullanılarak hazırlanan hamurla hazırlanıyor. Ev hanımları, imece usulüyle her gün bir evde toplanıp kömbeleri hazırlıyorlar. Tepsilere dizilen kömbeler ilçedeki taş fırınlarda pişiriliyor.

Güzel kokusu, ağızlarda bıraktığı tatla dikkati çeken kömbenin yapılma mesaisi ramazanın son gününe kadar sürüyor.

Reyhanlı ilçesinde yaşayan 62 yaşındaki Hayrünisa Kocaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 40 yıldır her Ramazan kömbeyi her ramazan ayında yaptıklarını söyledi.

Kömbenin Hatay'ın geleneksel bayram tatlısı olduğunu belirten Kocaman, ''Oldukça dayanıklı olduğu için tercih ediyoruz. Bayramda gelen misafirlerimize ikram ediyoruz. Her gün bir komşumuzun evinde toplanarak o hanenin kömbesinin yapılmasını sağlıyoruz.'' dedi.

Bayram tatlısı kömbenin zahmetli ancak bir o kadar keyifli olduğunu ifade eden Kocaman, şunları söyledi:

''Cevizli, susamlı, hurmalı ve fıstıklı olmak üzere dört çeşit yapıyoruz. Büyüklerimizden bizlere miras kalan bu lezzeti her yıl yapmayı sürdüreceğiz. Bayram ziyaretimize gelemeyen şehir dışındaki akrabalarımıza da yaptığımız kömbeleri gönderiyoruz.''

Kocaman, kömbenin yöreleri için aynı zamanda bayram habercisi olduğunu dile getirerek. "Kömbe yapmadığımız zaman, Ramazan Bayramı'nın geldiğini anlamıyoruz. Bizler için oldukça kıymetli bir gelenektir. İnşallah her yıl bu tadı yapmaya devam edeceğiz.'' diye konuştu.

Reyhanlı'da 20 yıldır fırıncılık yapan Halil Durmaz da kömbe pişirmeye iftar sonrasında başladıklarını, sabahın ilk ışıklarına kadar devam ettiklerini belirtti.

Reyhanlı'da her ramazan ayının son günlerinde kömbe telaşının başladığını vurgulayan Durmaz, ''Bizler de ev hanımlarımın yaptıkları bayram kömbelerini taş fırınımızda titiz bir şekilde 10-15 dakika aralıklarında tepsisini 3 liradan pişiriyoruz. Bizler için de ek kazanç oluyor.'' dedi.

Kaynak: AA