TŞOF İstanbul UKOME Temsilcisi Halit Yılmaz,

İstanbul’da önce ki gün toplanan UKOME toplantısında korsana darbe vuracak yeni bir akarın çıkarıldığını açıklayan TŞOF İstanbul temsilcisi ve Bahçelievler Şoförler Odası Başkanı Halit Yılmaz, “Daha önce UKOME den alınan kararla grup yolcu ve turizm acentesi ile düzenlenen sözleşme kapsamında yapılan turizm amaçlı taşımalar için “ turizm yolcu taşımacılığı belgesi” düzenlendiği, ancak zaman içerisinde belge sahiplerinin belgeyi veriliş amacı dışında kullandığı, özellikle mobil uygulamalar vasıtasıyla korsan taşıma yapıldığının İl Emniyet Müdürlüğünce yapılan denetim faaliyetleri ile tespit edildiği görüldü” dedi.

Ulaştırma, Denizçilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yayınlanan son yönetmeliğin ardından İstanbul UKAME tarafından alınan son kararın oludkça isabetli olduğunu vurgulayan TŞOF İstanbul temsilcisi Halit Yılmaz, “Yapılan korsan taşıma nedeniyle taksici esnafımız büyük mağduriyet yaşıyordu. Bu durum aynı zamanda yolcu güvenliğini de tehlikeye atmaktadır” diye konuştu.

.

Son İstanbul UKOME toplantısının ardından yazılı açıklama yapan Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Yönetim Kurulu üyesi ve İstanbul TŞOF UKOME Temsilcisi Halit Yılmaz yeniden belirlenen Turizm Yolcu Taşımacılığının usul ve esasları yeniden belirlendiğini belirterek şunları söyledi;

1 - Yalnızca TÜRSAB Seyahat Acentesi Yetki Belgesine sahip firmalar ile yapılan sözleşmeler kabul edilecektir.

2- Şoför hariç en az 7 (yedi) yolcunun, önceden planlanmış ve seyahatin başlangıcından bitimine kadar (iş, gezi, toplantı, tören ve benzeri amaçla) birlikte seyahat etmesi ve bu seyahat listesinin taşıtta bulundurulması esastır.

3- Turizm taşımacılığı yapmak isteyen taşımacılar araçlarını İBB Toplu Ulaşım Yönetim Merkezine kayıt ettirecek, gerekli kamera ve araç takip cihazı teçhizatını taşıtında bulunduracak ve çalışır durumda tutacaklardır. Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü tarafından yayınlanan özellikteki kameralar yayınlandığı tarihten itibaren 6 ay içinde taktırılması zorunludur.

4- Taşımacılar grup yolcu olarak taşıyacakları kişilerin isimlerini 12 saat önceden Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünün e-rezervasyon sistemine bildirmek zorundadır. Denetimler esnasında rezervasyon sisteminde bulunmayan kişilerin taşınması durumunda Turizm Yolcu Taşımacılığı Belgesi geçersiz sayılacaktır.”

-“Amacı dışında kullananlara yeni cezalar geliyor”

TŞOF İstanbul UKOME Temsilcisi Halit Yılmaz, Turizm Yolcu Taşımacılığı Belgesiyle yapılan taşımacılık işleminin amacı dışında kullanılmasının tespiti halinde ise verilecek cezaları şöyle sıraladı;

1-) Araca ait Turizm Yolcu Taşımacılığı Belgesi iptal edilerek 6 ay boyunca taşımacıya yeni bir turizm taşımacılığı belgesi düzenlenmez. Ayrıca aracı kullanan şoförün Toplu Taşıma Aracı Kullanım Belgesi 6 ay boyunca askıya alınır.

2-) İkinci kez aynı taşımacının herhangi bir aracıyla amacı dışında kullanım tespit edildiğinde taşımacının tüm Turizm Yolcu Taşımacılığı Belgeleri iptal edilerek bu taşımacıya 2 yıl boyunca herhangi bir taşımacılık türünde yeni belge düzenlenmez. Ayrıca aracı kullanan şoförün Toplu Taşıma Aracı Kullanım Belgesi 2 yıl boyunca askıya alınır.

3-) 3. kez amacı dışında kullanım tespiti yapılan taşıtların (el değiştirmiş dahi olsa), İBB Toplu Ulaşım sisteminde kayıtlı bulunan şase numaralarına Turizm Kullanım İzin Belgesi düzenlenmez ibaresi kayıt ettirilecek ve yasak listeli araçlar İBB TUHİM WEB sitesinde ve kara liste olarak TUDES’te yayınlanacaktır.

-“Özel ekipler oluşturuluyor”

Korsan yolcu taşımacılığının önüne geçmek için özel denetim ekiplerinin kurulacağını da belirten Halit Yılmaz, “Belediye zabıtası ve Emniyet güçlerince kurulacak özel ekip tarafından, özellikle başta Tarihi Yarımada, Taksim, Havalimanları vb. turizm çekim alanlarında sürekli ve sürdürülebilir denetim planlaması ve uygulaması yapılacaktır. Faaliyet esnasında Denetim Birimleri; Turizm Yolcu Taşımacılığı Belgesi, taşımacı veya Seyahat Acentaları ile yapılan sözleşmelerini, taşımacı veya Seyahat Acentaları tarafından onaylı grup yolcu isim listesini kontrol etmek istediklerinde ilgili belgeler birlikte ibraz edilecektir. Amacı dışında taşımacılık yapanlar ile sözleşme yapan Seyahat Acenteleri TÜRSAB’a bildirilecek” şeklinde açıkladı.

Kaynak: İHA