Malezya'nın Hızlı Tren Projesinden Vazgeçmesi

Eski Malezya Başbakanı Necip Rezak: 'Mahathir Muhammed'in kararı hayal kırıklığıdır'.

Malezya'nın eski Başbakanı Necip Rezak, yeni hükümetin kemer sıkma politikası kapsamında başkent Kuala Lumpur ve Singapur arasında yapılması planlanan hızlı tren projesinin iptal edilmesine tepki gösterdi.

Necip, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Başbakan Mahathir Muhammed'in, Kuala Lumpur-Singapur arasındaki süreyi 90 dakikaya düşürecek projenin çok maliyetli olduğu gerekçesiyle iptal edilmesini hayal kırıklığı olarak niteledi.

Necip, şunları kaydetti:

"Bizim başlattığımız bu proje sadece hızlı tren projesi değildi, ayrıca 100 bin kişiye iş imkanı sağlayacaktı. Bu kararın, kabinede bile tartışılmadan doğrudan Mahathir tarafından alındığına eminim."

Aldığı kararın arkasında olduğunu vurgulayan Mahathir, "Sadece 100 bin kişilik iş imkanı için maliyeti yaklaşık 25 milyar dolar olan bir projeye girmek mantıklı değildir." dedi.

Malezya'nın bu kararı nedeniyle Singapur'a 126 milyon dolar para cezası ödemesi gerektiği bildirildi.

İki ülke arasında 2016'da imzalanan anlaşmaya göre, hızlı tren projesinin 2026'ya kadar tamamlanması hedefleniyordu. Yaklaşık 25 milyar dolarlık projeye göre, araçla en az 4 saat süren mesafenin hızlı trenle 90 dakikaya düşmesi bekleniyordu.

Malezya Başbakanı Mahathir, yeni hükümetin, masrafları azaltma önlemleri çerçevesinde bakan maaşlarında yüzde 10 kesintiye gideceğini açıklamıştı.

Malezya'da 9 Mayıs'ta yapılan genel seçimi, Mahathir liderliğindeki Halkın Umudu (Harapan Rakyat) ittifakı kazanmıştı.
Kaynak: AA