KDC, BM Misyonunun Ülkeden Ayrılmasını İstiyor

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin (KDC) Birleşmiş Milletler'in bu ülkedeki barış misyonunun (MONUSCO) aşamalı olarak çekilmesini istediği bildirildi.

Ulusal basındaki haberlere göre, MONUSCO Başkanı Leyla Zerrougui, KDC'nin başkenti Kinsaşa'da düzenlediği basın toplantısında, hükümetin 19 yıldan bu yana ülkede bulunan MONUSCO'nun aşamalı olarak çekilmesini istediğini belirtti.

Ülkede halen çok sayıda silahlı grup bulunduğunu, bu şartlar altında barış gücü askerlerini çekmenin doğru olmayacağını ifade eden Zerrougui, ayrıca BM'nin ülkedeki seçim sürecini de izlemek istediğini aktardı.

En büyük BM misyonuna ev sahipliği yapan KDC'nin doğusu, yaklaşık 20 yıldır doğal kaynakların kontrolünü sağlamaya çalışan silahlı grupların saldırılarına ve etnik grupların çatışmalarına sahne oluyor.

Güvenlik sorununun yanı sıra siyasi krizle de mücadele eden ülkede 2016 yılı sonuna kadar yerel, genel ve devlet başkanı seçimi düzenlenmesi bekleniyordu ancak seçimler, mali sorunlar nedeniyle ertelenmişti.

Muhalefetin, Devlet Başkanı Joseph Kabila'nın seçimi erteleyerek iktidarda kalmaya çalıştığını iddiasıyla düzenlediği gösterilerde şiddet olayları yaşanmıştı.

Kaynak: AA