Çin Başkonsolos Bursu Alanlara Sertifikaları Verildi

Çin'in İstanbul Başkonsolosluğu'nun iki ülke arasındaki ilişkilerinin gelişimine katkı amacıyla verdiği Çin Başkonsolos Bursu alan öğrencilere sertifikaları dağıtıldı.

Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu tarafından, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi, Türk gençlerine Çince öğretimin yolunun açılması, Çin kültürünün yayılması gibi amaçlarla verilen "2. Çin Başkonsolos Bursu"na layık görülen öğrenciler sertifikalarını aldı.

Törende konuşan Çin'in İstanbul Başkonsolosu Cui Wei, 22 yıl önce Türkiye'de çalışmaya başladığında Çinlilerin gazetelerde uzun saçlı gösterildiğini belirterek, günümüzde ise artık geçmişe kıyasla Çin'in daha ayrıntılı bir şekilde bilindiğini söyledi.

Ülkesinin tanınmasında verilen desteğe teşekkür eden Cui Wei, "Bu büyük bir ilerleme oldu. Bu ilerlemeler, Sayın Vali Yardımcısı İsmail Gültekin, öğretim üyeleri, öğrenciler, hocalar, bürokrasi ve diplomatların uzun zaman çalışmasıyla kazanılan bir sonuçtur. Şimdi sıra sizde olacak. Çünkü öğrenciler ve gençler, çok önemlidir. Türkiye'nin geleceği size aittir. Dünyanın geleceği dünya gencine aittir. Ülkeler arasındaki ilişkilerin geleceği için gençlere sorumluluk düşüyor." diye konuştu.

Çin'e ilgi gösteren ve Çince öğrenmek isteyen öğrencilere burs verildiğini ifade eden Wei, "Çin'e ilgi gösteren ve yetenekli insanlara burs vererek, içinde daha iyi olan öğrencileri tebrik ederek, sonraki dönemlerde Çin ve Türkiye arasındaki ilişkilere daha yarar getirebileceğini düşünüyoruz." dedi.

- "Bu yıl Çin'de turizmde Türkiye yılı ilan edildi"

Törende konuşan İstanbul Vali Yardımcısı İsmail Gültekin de özel bir program kapsamında gittiği Çin'den yeni döndüğünü söyledi.

Bu yıl Çin'de turizmde "Türkiye yılı" ilan edildiğini dile getiren Gültekin, "Birtakım aşmamız gereken, iş birliği ile çözmemiz gereken konular vardı. Onları görüşmek üzere bulunduğumuz Çin'de memnun edici görüşmeler yaptık. Bu anlamda da oradaki tüm muhataplara teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

Gültekin, Çin'le özel kuşak ve yol projeleri olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Çin Devlet Başkanının açıklamış olduğu projeyi önemsiyoruz. Tarihi İpek Yolu üzerindeki hattın canlandırılmasıyla ilgili bir proje. Bu projenin başlangıcı Çin, varış yeri Türkiye. Dolayısıyla bu proje her türlü iş birliğini önümüze getiriyor. Bu iş birliği Çin Devleti tarafından mali olarak da finanse ediliyor. Bu doğrultuda birçok Çin firması İstanbul merkezli olmak üzere ağırlıklı olarak Türkiye'de yer almaya başladı. Bundan da çok büyük memnuniyet duyuyoruz. Çin'i dünyanın birinci büyük gücü olarak görüyoruz. 10 gün önce ikinci büyük Çin Bankası Bank of China'nın da resmi olarak İstanbul merkezli Türkiye'de faaliyete başlamasından da ayrıca mutlu olduğumu belirtmek isterim. Umarım Bank of China, Türkiye'de karşılıklı kazan kazan ilkesiyle önemli projelerin finansmanında önemli rol oynar."

Törende Cui We, Başkonsolosluk tarafından verilen bursu alan kazanan 55'i Türk ve 4 Çinli 59 öğrenciye sertifikalarını verdi.
Kaynak: AA