TSPB 18. Olağan Genel Kurul Toplantısı

TSPB Başkanı Koç: “İstanbul Finans Merkezi konusunda gerçekten çok uğraştık, kamunun da eylem planlarında yer aldı. Hatta birliimiz bu konuda özel görevler üstlendi fakat tahmin edeceğiniz üzere bölgenin kendi özel koşullarından dolayı bunu yapmamız mümkün olmadı” “Bugün geldiğimiz noktada, belli başlı vergisel sorunlarımızın hepsi çözülmüş durumda”

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) Başkanı İlhami Koç, “İstanbul Finans Merkezi (İFM) konusunda gerçekten çok uğraştık, kamunun da eylem planlarında yer aldı. Hatta birliimiz bu konuda özel görevler üstlendi fakat tahmin edeceğiniz üzere bölgenin kendi özel koşullarından dolayı bunu yapmamız mümkün olmadı.” dedi.

Koç, TSPB 18. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda yaptığı konuşmada sermaye piyasaları ve TSPB’nin çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu.

Türkiye’de portföy yönetimi şirketlerince yönetilen portföyün büyüklüğünün 160 milyar liraya ulaştığını ifade eden Koç, “Bu aslında geçtiğimiz 4 yılda 3 katlık bir büyüme. Hala yeterli değil, gidecek çok yolumuz var.” diye konuştu.

Sermaye piyasalarının vergi temelli sorunlarını özetleyen bir kitapçığı başta Maliye Bakanlığı olmak üzere ilgili bütün otoritelerle paylaştıklarını hatırlatan Koç, “Toplam 25 madde halinde sıraladığımız önerilerin takipçisi olduk. Her bir torba kanun gündeme geldiğinde, bizimle ilgili hususların girmesine çalıştık. Gerektiğinde bizzat Meclis’e gittik, komisyon çalışmalarına katıldık. Ayrıca, halka açılmaları desteklemek amacıyla önemli vergi teşvikleri sağlandı. Bugün geldiğimiz noktada, belli başlı vergisel sorunlarımızın hepsi çözülmüş durumda.” ifadelerini kullandı.

- “Birliğimiz, 11. Kalkınma Planı çalışmaları kapsamında aktif rol aldı”

Koç, TSPB olarak geçtiğimiz 4 yılda istenilen seviyeye gelemedikleri tek hedeflerinin İstanbul Finans Merkezi (İFM) projesi olduğunu dile getirerek, “İFM konusunda gerçekten çok uğraştık, kamunun da eylem planlarında yer aldı. Hatta birliimiz bu konuda özel görevler üstlendi fakat tahmin edeceğiniz üzere bölgenin kendi özel koşullarından dolayı bunu yapmamız mümkün olmadı. Birliğimiz, 11. Kalkınma Planı çalışmaları kapsamında, Finansal Hizmetlerin Geliştirilmesi Özel İhtisas Komisyon Raporu’nun hazırlanması sürecinde aktif olarak rol aldı, raportörlük görevini üstlendi.” diye konuştu.

Koç, şunları kaydetti:

“İstanbul’un bir finans merkezi olmasını sağlayamadık ama sermaye piyasalarının girişimcileri destekleyen fonksiyonunu daha da genişlettik. Mesela 2017 yılında öz kaynak finansmanı yoluyla 7 milyar TL, borçlanma araçlarıyla 130 milyar lira, böylece toplamda yaklaşık 140 milyarlık bir kaynak aktarılmasını sağladık. Bu rakam 2016’ya göre yüzde 50 artış anlamına geliyor.

Birliğimiz, gündemdeki konuları tartışmak ve sektörümüzün kamuoyunda bilinirliğini artırmak için tüm yıl boyunca çeşitli etkinlikler düzenledi. Bu etkinliklerimizin çoğu sektör için geleneksel hale gelerek, hem ülkemizden hem de uluslararası alandan uzmanları bir araya getirdi.”

- “TSPB Sermaye Piyasaları Ödül Töreni sektörümüzün bilinirliğini arttırırdı”

Birliğin 2014 yılından beri entegre raporlama, kitlesel fonlama, halka arzlar, algoritmik işlemler ve Türkiye Elektronik Fon Alım Satım Platformu (TEFAS) konularını irdeleyen konferans ve paneller düzenlediğini anlatan Koç, “Geleneksel hale gelen TSPB Sermaye Piyasaları Ödül Töreni ve Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi etkinliklerimiz sektörümüzün kamuoyunda bilinirliğini arttırırdı. Sermaye piyasalarımızın sorunlarının ve ihtiyaçlarının konuşulduğu kongremiz, iki gün boyunca yerli ve yabancı uzmanlar dahil olmak üzere 5 bine yakın kişiye ev sahipliği yaptı.” bilgilerini verdi.

İlhami Koç, birliğin eğitim, tanıtım ve yayınlarıyla ilgili faaliyetlerini de katılımcılarla paylaştı.

Kaynak: AA