Sözcü Kalın Açıklaması 'ABD'nin Anlaşmadan Çekilmesi Endişe Vericidir'

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın, “ABD’nin tek taraflı olarak anlaşmadan çekilmesi endişe vericidir. Bu bölgede yeni istikrarsızlıklara, gerilimlere ve çatışmalara yol açma riskini taşımaktadır” dedi.

Sözcü Kalın Açıklaması 'ABD'nin Anlaşmadan Çekilmesi Endişe Vericidir'
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde düzenlediği basın toplantısında değerlendirmelerde bulundu.

“2018 Türk ekonomisi açısından asla kayıp bir yıl değildir”

24 Haziran seçimlerine ilişkin açıklamalarda bulunan İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 30 kadar büyük ilde miting yapılmasını planlandığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Külliyede yapılan Ekonomi Koordinasyon Toplantısından bahseden Kalın, toplantıda ele alınan ekonomi başlıklarını sıralayarak, Türkiye’ye gelen turist sayısının bu sene 40 milyona ulaşmasının beklendiğini belirtti.

Dövizle ilgili konunun birkaç haftadır gündemde olduğunu belirten Kalın, “Küresel hareketliliklerle ilgili olduğunu ifade etmekte fayda var. Dün ABD Başkanı Trump’ın tek taraflı olarak İran nükleer anlaşmasından çekilmesi de piyasalara bir etki yaptı. Hükümetimizin, Cumhurbaşkanımızın başkanlığında uzun yıllardır sürdürdüğü mali disipline dayalı ekonomi politikaları aynen devam edecek. Bir seçim ekonomisi söz konusu değil. 2018 Türk ekonomisi açısından asla kayıp bir yıl değildir. Seçimlerin erkene alınmasının piyasalara katkısı oldu” diye konuştu.

Terörle mücadele konusuna değinen Kalın, son yıllarda etkin bir mücadele yürütüldüğünün altını çizerek, Zeytin Dalı Harekatı’nın Afrin bölgesinde güven ve istikrarı büyük ölçüde tamamladığını belirtti.

Kalın, “Biz her zaman olduğu gibi teyakkuz halindeyiz. İdlib bölgesinde potansiyel bir risk alanı olarak 12 tane gözlem noktası inşa ediyor. Bugün itibariyle 10.’su da kurulmuş durumda” şeklinde konuştu.



“ABD’nin tek taraflı olarak anlaşmadan çekilmesi endişe vericidir”

Dış politikadaki gelişmelere ilişkin açıklama yapan ve Kore’de Güney - Kuzey yakınlaşmasını değerlendiren Kalın, “Kore yarımadasında Kuzey - Güney yakınlaşmasını Türkiye tam olarak desteklemektedir. Nükleer silahsızlanma programını da tam olarak desteklediğimizi ifade etmek isterim” ifadelerini kullandı.

ABD’nin nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmesini değerlendiren Kalın, “Bizim pozisyonumuz bu anlaşmanın devam etmesinden yana. ABD’nin tek taraflı olarak anlaşmadan çekilmesi endişe vericidir. Bu bölgede yeni istikrarsızlıklara, gerilimlere ve çatışmalara yol açma riskini taşımaktadır” dedi.

Anlaşmanın tek taraflı olarak iptal edilmesinin ABD’nin güvenilirliğini sarstığının altını çizen Kalın, “Biz bölgede hiçbir ülkenin nükleer silaha sahip olmasını istemiyoruz. Bölgemizin tamamen bütün nükleer silahlardan arındırılması bizim öncelikli hedefimizdir” diye konuştu.

Almanya İçişleri Bakanının yaptığı resmi açıklamaya göre 2017 suç istatistik raporunda İslam karşıtı nefret suçlarının sayısında çok ciddi bir artışın tespit edildiğini kaydeden Kalın, “Geçen yıl sadece Almanya’da bin 75 İslam karşıtı nefret suçu işlendi. Antisemitik saldırıların da artış gösterdiğini görüyoruz. 2017 yılında Almanya’da bin 507 antisemitik suç işlenmiş. Bizim mesajımız çok açık ve net, antisemitizmin kaynağı ne İslamdır ne Müslümanlardır, Avrupa’da yükselişe geçen aşırı sağ hareketlerdir, ırkçı ve nefret söylemleridir. Bazı Avrupalılar kutsal kitabımıza ilişkin kendilerinde birtakım çağrılarda bulunmak yerine Avrupa’da yükselişe geçen aşırı sağın nereye gideceğine dair birtakım tedbirler almalıdır. Bizim kitabımızla uğraşmak yerine aşırı sağın yükselişini önlemek için çaba sarf etmelidirler“ şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA