Atıl Eşyalara El Emeğiyle Hayat Verdiler

Kırşehir'in Kaman ilçesinde Halk Eğitim Merkezinin açtığı kurslara katılan kadınlar, atıl durumdaki birçok eşyayı tamir edip, ahşap boyayla yeniden kullanıma kazandırdı.

Kırşehir'in Kaman ilçesinde Halk Eğitim Merkezi'nin açtığı kurslarda atıl durumdaki eşyalar tamir edilip yeniden kullanıma kazandırıldı.

Halk Eğitim Merkezi'ndeki ahşap kursuna katılan 12 kadının el emeği göz nuru eserleri, yıl sonu sergisinde ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.

Kurs eğitmeni Serpil İnci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kursa katılan kadınların hem meslek öğrendiğini hem de aile ekonomilerine katkı sağladıklarını söyledi.

Kursiyerlerin evlerinden eski ve kullanılmayacak durumdaki atıl eşyaları ahşap boyama kursuna getirdiklerini belirten İnci, şöyle devam etti:

"Elimize ulaşan bu eşyaları tamir ettik, boyadık ve yeniden hayata kazandırdık. Yaklaşık 100 yıllık aynayı arkadaşımız kursumuza getirdiğinde tamire ihtiyacı vardı. Tamir ederek aslına uygun şekilde boyadık ve kullanılır hale getirdik. Bu ayna 100 yıldan fazla bir süre kullanılmış. Burada birçok eşyayı tekrar hayata kazandırdık. Kırılmış, tahrip olmuş sazımızı tamir ettik. Zımparaladıktan sonra renklendirdik. Üzerindeki metal aksamı onarıp, Neşet Ertaş ve Mahsuni Şerif’in resimlerini işledik."

Bir başka kursiyerin getirdiği ahşap bavulun yaklaşık 100 yıllık olduğunu vurgulayan İnci, "Hala kullanılan ahşap bavulun kullanılabilir olması nedeniyle tamir ve boyasını yaptık. Yine başka bir arkadaşımız kayın pederinin askerde kullandığı valizini getirdi. Zımparalayarak boyadıktan sonra desen çalıştık. Geldiğinde tahrip olmuştu, çok uzun süre kullanılmış ve 100 yıllık süre geçmiş. Dekoratif bir süs eşyası olarak kullanılıyor." dedi.

Eğitmen Zeynep Karaca da atıl durumda olan kumaşları da geri dönüşüm ile kullanıma kazandırdıklarına işaret ederek, "Atıl durumda ki kumaş ve perdelerden çocuk kıyafetleri, çocuk gelinlikleri yapıyoruz. Bu kıyafetler kursiyerlerimizin kendi tasarımı. Eserlerin tamamında geri dönüşüm ürünleri kullandığımız için hiçbir giderimiz olmadı. Diğer kıyafetlerimiz de aynı şekilde sandıkta bekleyen çeyizlik kumaşlar, kıyafetler, babaannelerimizden kalan kumaşları dahi değerlendirdik." ifadelerini kullandı.

Yılbaşından bu yana ikinci kursu tamamladıklarını belirten Karaca, ilk kursa 18, ikincisine 12 kursiyerin katıldığını anlattı.

Ev hanımlarının bu kurslarla aile geçimlerine de katkı yaptıklarını aktaran Karaca, "Kursumuz herkese açık. Ev hanımlarımız hem aileye ekonomik kazanç sağlıyor hem de el becerilerini geliştiriyor. Kursiyerlerimiz kendilerini o kadar geliştirdiler ki evlerine ekonomik kazanç sağlayacak, dışarıdan iş alacak, terzi açacak düzeye gelenler mevcut." şeklinde konuştu.
Kaynak: AA