'1. Uluslararası Zap Havzası Uleması Sempozyumu' Sonuç Bildirgesi Açıklandı

Hakkari Üniversitesi Seyyid Taha İslami İlimler Uygulama ve Araştırma Merkezi ile DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı işbirliğinde 27-29 Nisan 2018 tarihleri arasında düzenlenen ‘1. Uluslararası Zap Havzası Uleması Sempozyumu’nun sonuç bildirgesi açıklandı.

181 yerli ve yabancı akademisyen katılarak 125 adet makale sunduğu sempozyum, iki salonda 27 oturum şeklinde yapıldı. Yayınlanan sempozyumun sonuç bildirgesinde ise şunlara yer verildi:

"Sempozyumda genel olarak Zap havzasında eğitim kurumlarının ortaya çıkması ve gelişim süreci, Zap havzası medrese geleneği ve ilmi tedrisat, Zap havzası medreselerinde yetişen ilim adamları, Zap havzası medreselerinde yapılan ilmi çalışmalar, Zap havzasında dini kültürün gelişmesinde ulemanın yeri, Zap havzasında tasavvuf geleneği, Zap havzasında bulunan önemli tasavvuf-tarikat merkezleri, Zap havzasında yetişmiş olan önemli mutasavvıflar, Zap havzasında tasavvufi kültürün gelişmesinde mutasavvıfların yeri, Zap havzasında sanat, edebiyat ve mimari, Zap havzasında edebi gelenek, cumhuriyet dönemi sonrası Zap havzası dini, ilmi ve edebi gelenek, cumhuriyet dönemi sonrası Zap havzasında yetişmiş önemli ve meşhur şahsiyetler, bu havzaya ait olup Emevi, Abbasi, Selçuklu, Zengi, Eyyubi, Memluk ve Osmanlı dönemlerinde İslam âleminin değişik bölgelerinde ilmi faaliyetini devam ettiren âlimler, Zap havzasında Hıristiyanlık/Nesturilik kurumlarının ortaya çıkışı ve gelişim seyri, Zap havzasında yetişmiş olan Nesturi bilginleri, Zap havzasında dini sözlü gelenek konuları ele alınmıştır. Sempozyum neticesinde Zap havzası ile ilgili geniş bir veri tabanı oluşturulmuştur. Sempozyumda sunulan 125 makale 1. Zap Havzası Uleması Sempozyumu bildiriler kitabı olarak yayımlanacak olup, üniversite ve kütüphanelerin kullanımına sunulacaktır. Bundan sonra geleneksel olarak devam ettirilmesi düşünülen Zap havzası ile ilgili sempozyumların daha tematik ve derinlemesine olarak düzenlenmesi uygun görülmüştür."
Kaynak: İHA