Türk İş Adamı Yangın, Yeniden ATİB Başkanı Seçildi

Azerbaycan Türkiye İşadamları Birliği (ATİB) başkanlığına Türk iş adamı Cemal Yangın seçildi.

Türk İş Adamı Yangın, Yeniden ATİB Başkanı Seçildi
Bakü'de, ATİB olağan Genel Kurul Toplantısı yapıldı. Toplantıya, Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral, KKTC Bakü Temsilcisi Ufuk Turganer, Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı idaresi ve çeşitli bakanlıkların yetkilileri ile ATİB üyeleri katıldı.

İstiklal Marşı ve Azerbaycan milli marşının okunmasıyla başlayan toplantıda konuşan Büyükelçi Özoral, iş adamlarının Azerbaycan ve Türkiye'deki varlığının, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesi açısından en önemli unsur olduğunu söyledi.

ATİB'in kurulduğu günden bu yana iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesinde önemli rol oynadığını ve bu kapsamda çok önemli çalışmalar gerçekleştirdiğini ifade eden Özoral, "Başka derneklerin aksine ATİB'in hedefi tek oldu. ATİB her zaman milliydi, her zaman Azerbaycan ve Türkiye'nin menfaatlerine çalışıyordu. ATİB'in tek amacı Türk ve Azerbaycanlı iş adamlarını bir araya getirerek her iki ülkenin faydasına olacak işler yapmaktır." dedi.

İki ülke arasındaki karşılıklı yatırımlara da değinen Özoral, "Azerbaycan'ın Türkiye'deki yatırımları 12 milyar dolara ulaştı. Star rafinerisinin faaliyete başlamasıyla bu rakam 20 milyar dolara çıkacak. Azerbaycan, bu rakamla Türkiye'deki en büyük yabancı yatırımcı olacak. Türkiye de Azerbaycan'daki en önemli yabancı yatırımcılardan biri. Bizim buradaki yatırımlarımız 14 milyar dolar civarında. Bu, bizim iki kardeş ülke olarak birbirimize verdiğimiz desteğin göstergesidir. Fakat bunları yeterli görmemiz mümkün değil. Çünkü ufuk her zaman daha ileridedir." diye konuştu.

Konuşmaların ardından yapılan ATİB'in 2018 bütçesi genel kurulca onaylandı ve yeni yönetim kurulu üyeleri seçildi.

Seçime tek aday olarak giren Türk iş adamı Cemal Yangın, yeninden ATİB'in başkanı oldu.

Yangın, toplantıda yaptığı konuşmada iş adamlarına verdikleri destekleri için Azerbaycan ve Türkiye'nin devlet yetkililerine teşekkür etti.

Merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in Azerbaycan ve Türk iş adamlarına güçlerini birleştirerek üçüncü ülkelerde iş yapmalarını tavsiye ettiğini hatırlatan Yangın, "Bugün artık üçüncü ülkelerde iş yapıyoruz. Hedefimiz hem ülkelerimizde hem de üçüncü ülkelerde yatırımlarımızı büyütmektir." ifadelerini kullandı.

Yangın, iki ülkenin ekonomilerini daha da güçlendirmek adına çalışmalarına devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Azerbaycan'da faaliyet gösteren Türk iş adamlarının Azerbaycanlı iş adamlarıyla 2004 yılında kurduğu ATİB'in 78 üyesi bulunuyor.

Kaynak: AA