Tıbbi Cihaz Sektörü ASO'nun Öncülüğünde Sorunlarına Çözüm Arıyor

Tıbbi cihaz sektörü üreticileri, Türkiye ilaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı ve Onaylanmış Kuruluş temsilcileri Ankara Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde bir araya gelerek sorunlarına çözüm aradı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan ASO Genel Sekreteri Doç. Dr Yavuz Cabbar, ASO Medikal Sanayi Komitesi’nin seçimlerin hemen ardından döneme hızlı bir başlangıç yaptıklarına dikkat çekti. Sektörün onaylanmış kuruluşlar başta olmak üzere çeşitli sorunları bulunduğunu belirten Cabbar, tarafların bir arada olmasını çözüm yolunda önemli bir adım olarak gördüğünü ifade etti.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Başkanı Dr. Hakkı Gürsöz ise etkili, güvenli ve kaliteli ürünü ulaştırma sorumlulukları bulunduğunu hatırlatarak, “Kurum olarak bunun regülasyonunu yapıyoruz ancak sorumluluk hepimizin. Sorunları çözmek için büyük bir çaba sarfediyoruz. Sorunlarla ilgili olarak, başta Sağlık Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı olmak üzere diğer bakanlıkları harekete geçirmeye çalışıyoruz” dedi.

Özellikle üreticilerin mali sağlığı ne kadar iyi olursa kalitesi ve verimliliğinin de o denli iyi olacağını vurgulayan Gürsöz, “Üretici, sanayici ne kadar sağlıklı olursa, bizim hassas olduğumuz konulara da o kadar duyarlı olurlar. Biz sizlere devletin tüm kademelerinde yardımcı olmaya çalışacağız” diye konuştu.

Yapılan yeni düzenlemelerle üreticilere ciddi sorumluluklar düştüğüne de dikkat çeken Hakkı Gürsöz, bunun için daha nitelikli insan kaynağına ihtiyaç olduğunu ve eğitimlerle bunu süratle çözmek gerektiğini de sözlerine ekledi.

ASO Meclis Üyesi Levent Mete Özgürbüz de Avrupa’da katma değeri en yüksek sektörün medikal sektörü olduğunu belirti. “Konu insan sağlığı olduğu için bu alanda çok hızlı ilerleyemiyorsunuz” diyen Özgürbüz, “Bu alanda her ülkenin bir takım onay ve denetim yöntemleri var ama kuralları koyan biz değiliz. Bu nedenle hiç değilse uygulamada hızlı gidebilmemiz lazım. Onaylanmış kuruluşlarla uygulamada sorun yaşayıp geriye düşmeyelim. Sorunlu noktaları biran önce aşalım” ifadelerini kullandı.

Daha sonra TİTCK Başkan Yardımcısı Recep Uslu ve Daire Başkanı Dr. Asım Hocaoğlu, tıbbi cihaz üreticilerinin tespit ve önerilerini dinleyerek, kurum uzmanlarıyla birlikte soruları yanıtladı. Sektörün üç ayağı, üretici, kurum ve onaylanmış kuruluşların belirli periyotlarla bir araya gelmesi kararlaştırıldı.

Toplantıya Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Başkanı Dr. Hakkı Gürsöz, ASO Genel Sekreteri Doç. Dr Yavuz Cabbar, Türkiye Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası (SEİS) Başkanı Metin Demir, ASO Meclis Üyeleri Onur Özcan ve Levent Mete Özgürbüz ile ASO üyesi tıbbi cihaz üreticileri ile çok sayıda uzman katıldı.

Kaynak: İHA